POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 100 ML OLIWY
· 5 ZIEMNIAKÓW WIELKOŚCI KURZEGO JAJA
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI W PROSZKU
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA CHILLI
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI W PROSZKU
· ½ ŁYŻECZKI SOLI
SPRZĘT KUCHENNY:
· MISECZKA
· ŁYŻECZKA DO MIESZANIA
· NACZYNIE DO ZAPIEKANIA LUB BLASZKA
· TARKA TYPU SZATKOWNICA LUB NÓŻ I DESKA DO KROJENIA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
· PIECZENIE: OK. 15-20 min.
LICZBA PORCJI: 2
RODZAJ POTRAWY: przekąska telewizyjno-imprezowa
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
NASTAW PIEKARNIK NA 250 STOPNI.
PRZYPRAWY WYMIESZAJ Z OLIWĄ
ZIEMNIAKI OBIERZ I ALBO POSZATKUJ ALBO POKRÓJ NA CIENIUTKIE PLASTERKI.
ZIEMNIAKI POSMARUJ PAPRYKOWA PASTĄ. UŁÓŻ W NACZYNIU DO ZAPIEKANIA I PIECZ W TEMP. 250 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM] 15-20 MIN.
CHIPSY SĄ GOTOWE, GDY PLASTERKI ZIEMNIAKA STANĄ SIĘ CHRUPKIE.
O żesz kurka, ja się właśnie dietkuję, a tu takie pyszności! Znając swoją skłonność do przesady (i obżarstwa) zrobiłabym je z 5kg ziemniaków ;-) Póki co napawam się ich pysznym wyglądem ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i na pewno tak smakują. Aneta :-)
OdpowiedzUsuń@kura domowa:
OdpowiedzUsuńSpoko spoko. W przeciwieństwie do tych ze sklepu, domowych nie da rady tyle wciągnąć. Poza tym sa piekielnie ostre. mała miseczka i masz dość
A dietom mówimy stanowcze Nie. Jesli już i tak kiedyś umrzemy - wykopmy grób widelcem ;P
@aneta:
OdpowiedzUsuńW przerwie między jedną bransoletką a drugą... do kuchni marsz;P
Koniecznie, koniecznie. Od jednego etatu do drugiego - to są dwie rzeczy, które uwielbiam koraliki i gotowanie. Aneta :-)
OdpowiedzUsuńhi hi hi. ale trafiłam
OdpowiedzUsuń