1 lutego 2011

DOMOWE CHIPSY PAPRYKOWE



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·              100 ML OLIWY
·         5 ZIEMNIAKÓW WIELKOŚCI KURZEGO JAJA
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI W PROSZKU
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA CHILLI
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI W PROSZKU
·         ½ ŁYŻECZKI SOLI



SPRZĘT KUCHENNY:

·             MISECZKA
·         ŁYŻECZKA DO MIESZANIA
·         NACZYNIE DO ZAPIEKANIA LUB BLASZKA
·         TARKA TYPU SZATKOWNICA LUB NÓŻ I DESKA DO KROJENIA

CZAS:

·             PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
·         PIECZENIE: OK. 15-20 min.

LICZBA PORCJI: 2

RODZAJ POTRAWY: przekąska telewizyjno-imprezowa

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

NASTAW PIEKARNIK NA 250 STOPNI.
PRZYPRAWY WYMIESZAJ Z OLIWĄ






ZIEMNIAKI OBIERZ I ALBO POSZATKUJ ALBO POKRÓJ NA CIENIUTKIE PLASTERKI.






ZIEMNIAKI POSMARUJ PAPRYKOWA PASTĄ. UŁÓŻ W NACZYNIU DO ZAPIEKANIA I PIECZ W TEMP. 250 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM] 15-20 MIN. 
CHIPSY SĄ GOTOWE, GDY PLASTERKI ZIEMNIAKA STANĄ SIĘ CHRUPKIE.

6 komentarzy:

  1. O żesz kurka, ja się właśnie dietkuję, a tu takie pyszności! Znając swoją skłonność do przesady (i obżarstwa) zrobiłabym je z 5kg ziemniaków ;-) Póki co napawam się ich pysznym wyglądem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie i na pewno tak smakują. Aneta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. @kura domowa:
    Spoko spoko. W przeciwieństwie do tych ze sklepu, domowych nie da rady tyle wciągnąć. Poza tym sa piekielnie ostre. mała miseczka i masz dość
    A dietom mówimy stanowcze Nie. Jesli już i tak kiedyś umrzemy - wykopmy grób widelcem ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. @aneta:
    W przerwie między jedną bransoletką a drugą... do kuchni marsz;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie, koniecznie. Od jednego etatu do drugiego - to są dwie rzeczy, które uwielbiam koraliki i gotowanie. Aneta :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. hi hi hi. ale trafiłam

    OdpowiedzUsuń