2 lutego 2011

ZAPIEKANE RISOTTO Z GROSZKIEM ZIELONYM



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·              1 L WRZĄTKU
·         2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE
·         4 ŁYŻKI OLIWY
·         2 WORECZKI RYŻU
·         1 CEBULA
·         1 PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO
·         25-30 DAG BOCZKU
·         10-15 DAG ŻÓŁTEGO SERA
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA PIEPRZU CZARNEGO

SPRZĘT KUCHENNY:

·           MISECZKA O POJEMNOŚCI 1,5 L
·         ŁYŻKA DO MIESZANIA I CHOCHELKA
·         NACZYNIE DO ZAPIEKANIA
·         PATELNIA
·         PATELNIA TYPU WOK
·         TARKA
·         NÓŻ I DESKA DO KROJENIA
·         SITO
CZAS:

·             PRZYGOTOWANIE: OK. 15 min.
·         SMAŻENIE: OK. 5 min.
·         DUSZENIE: OK.20 min.
·         PIECZENIE: OK. 20-25 min.

LICZBA PORCJI: 5

RODZAJ POTRAWY: zapiekanka/risotto
 
KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 

 ROZGRZEJ OLIWĘ W WOKU. 
KOSTKI ROSOŁOWE ROZPUŚĆ WE WRZĄTKU.
CEBULĘ OBIERZ I DROBNO POKRÓJ.
PODSMAŻ CHWILĘ NA OLIWIE, TAK BY STAŁA SIĘ SZKLISTA.




 WSYP RYŻ. SMAŻ OK 1.5 MIN. CIĄGLE MIESZAJĄC BY WSZYSTKIE ZIARENKA RYŻU POKRYŁY SIĘ OLIWĄ. 
NASTĘPNIE DOLEWAJ PO CHOCHELCE BULIONU, MIESZAJĄC, RYŻ BY SIĘ NIE PRZYPALIŁ. 
KOLEJNĄ PORCJĘ WLEWAJ, GDY PIERWSZA ZOSTANIE CAŁKOWICIE WCHŁONIĘTA.


 BOCZEK POKRÓJ W KOSTKĘ I PRZESMAŻ.
ODLEJ WYTOPIONY TŁUSZCZ.






POŁOWĘ ŻÓŁTEGO SERA ZETRZYJ NA TARCE
WYMIESZAJ RYŻ, BOCZEK I GROSZEK. 
DODAJ STARTY ŻÓŁTY SER I PONOWNIE WYMIESZAJ.





WŁÓŻ WSZYSTKO DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO.
DRUGĄ POŁOWE SERA ALBO ZETRZYJ NA TARCE, ALBO POKRÓJ W PLASTRY I UŁÓŻ NA WIERZCHU.
WSTAW DO PIEKARNIKA I ZAPIEKAJ 15-20 MIN. W TEMP. 190 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM].

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz