5 lutego 2011

CIASTECZKA OWSIANE


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:
·         400 G PŁATKÓW OWSIANYCH
·         1 SZKLANKĘ CUKRU [ o pojemności 250 ml]
·         2 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO [ jasnego]
·         1 CUKIER WANILIOWY
·         1 BUTELECZKĘ ZAPACHU MIGDAŁOWEGO
·         2 JAJKA
·         OK. 5 CZUBATYCH ŁYŻEK MĄKI
·         20 DAG MARGARYNY


SPRZĘT KUCHENNY:
·         MISKA
·         ŁYŻKA
·         BLACHA DO PIECZENIA

 
DODATKOWO:

·         PAPIER DO PIECZENIA O WYMIARACH BLACHY

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 10 -15min.
·         PIECZENIE: 20-25 min.

LICZBA PORCJI: 26 sztuk

RODZAJ POTRAWY:  ciasteczka

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

WSZYSTKIE CUKRY, ZAPACH I JAJKA UTRZYJ. 
[Na zdjęciu są trzy żółtka, bo w jednym jajku były dwa]






DODAJ MARGARYNĘ I UTRZYJ NA GŁADKĄ MASĘ.







DODAJ PŁATKI OWSIANE, WYMIESZAJ, A NASTĘPNIE DODAWAJ PO JEDNEJ ŁYŻCE MĄKI I STARANNIE MIESZAJ. CIASTO POWINNO MIEĆ TAKĄ KONSYSTENCJE,  BY ŁATWO DAWAŁO SIĘ FORMOWAĆ.




WŁĄCZ PIEKARNIK.
TEMPERATURĘ USTAW NA 200 STOPNI.
BLACHĘ POSMARUJ MARGARYNĄ LUB ROZŁÓŻ PAPIER DO PIECZENIA.
Z CIASTA FORMUJ KULKI WIELKOŚCI WŁOSKIEGO ORZECHA I UKŁADAJ NA BLASZCE.
PIECZ [ z termoobiegiem] OKOŁO 20-25 MIN. NA ZŁOTY KOLOR.


1 komentarz:

  1. Zrobiłam i spróbowałam. Moi chłopcy są zachwyceni. Aneta :-)

    OdpowiedzUsuń