POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 400 G PŁATKÓW OWSIANYCH
· 1 SZKLANKĘ CUKRU [ o pojemności 250 ml]
· 2 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO [ jasnego]
· 1 CUKIER WANILIOWY
· 1 BUTELECZKĘ ZAPACHU MIGDAŁOWEGO
· 2 JAJKA
· OK. 5 CZUBATYCH ŁYŻEK MĄKI
· 20 DAG MARGARYNY
SPRZĘT KUCHENNY:
· MISKA
· ŁYŻKA
· BLACHA DO PIECZENIA
DODATKOWO:
· PAPIER DO PIECZENIA O WYMIARACH BLACHY
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 10 -15min.
· PIECZENIE: 20-25 min.
LICZBA PORCJI: 26 sztuk
RODZAJ POTRAWY: ciasteczka
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
WSZYSTKIE CUKRY, ZAPACH I JAJKA UTRZYJ.
[Na zdjęciu są trzy żółtka, bo w jednym jajku były dwa]
DODAJ MARGARYNĘ I UTRZYJ NA GŁADKĄ MASĘ.
DODAJ PŁATKI OWSIANE, WYMIESZAJ, A NASTĘPNIE DODAWAJ PO JEDNEJ ŁYŻCE MĄKI I STARANNIE MIESZAJ. CIASTO POWINNO MIEĆ TAKĄ KONSYSTENCJE, BY ŁATWO DAWAŁO SIĘ FORMOWAĆ.
WŁĄCZ PIEKARNIK.
TEMPERATURĘ USTAW NA 200 STOPNI.
TEMPERATURĘ USTAW NA 200 STOPNI.
BLACHĘ POSMARUJ MARGARYNĄ LUB ROZŁÓŻ PAPIER DO PIECZENIA.
Z CIASTA FORMUJ KULKI WIELKOŚCI WŁOSKIEGO ORZECHA I UKŁADAJ NA BLASZCE.
Z CIASTA FORMUJ KULKI WIELKOŚCI WŁOSKIEGO ORZECHA I UKŁADAJ NA BLASZCE.
PIECZ [ z termoobiegiem] OKOŁO 20-25 MIN. NA ZŁOTY KOLOR.
Zrobiłam i spróbowałam. Moi chłopcy są zachwyceni. Aneta :-)
OdpowiedzUsuń