6 lutego 2011

JABŁKA PIECZONE INACZEJ



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·         4-5 JABŁEK [słodkich]
·         PO GARŚCI: MIGDAŁÓW, RODZYNEK, SUSZONYCH ŚLIWEK [ obojętnie damska czy męska garść]
·         CUKIER WANILIOWY
·         OK. 50 ML WIŚNIÓWKI
·         OK. 50 ML WRZĄTKU
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
·         3-4 KROPLE AROMATU DO CIASTA : ZAPACH POMARAŃCZOWY
·         5 CZUBATYCH ŁYŻEK MASŁA
·         ½ SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI [ szklanka o pojemności 250 ml]
·         300 G PŁATKÓW OWSIANYCH
·         ½ SZKLANKI CUKRU [ szklanka o pojemności 250 ml]
·         4 CZUBATE ŁYŻKI IMBIRU

SPRZĘT KUCHENNY:

·         MISKA
·         2 MISECZKI
·         ŁYŻKA
·         NÓŻ I DESKA DO KROJENIA
·         RONDELEK
·         NACZYNIE DO ZAPIEKANIA [ min. 2,5 l]
 
CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 20 min.
·         GOTOWANIE: 5 min.
·         PIECZENIE: 20-25 min.

LICZBA PORCJI: 6

RODZAJ POTRAWY:  deser owocowy na ciepło

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 CUKRY, PROSZEK, MĄKĘ, PŁATKI I ZAPACH WYMIESZAJ W MISCE.





 
RODZYNKI ZALEJ WIŚNIÓWKĄ.
MIGDAŁY SPARZ, OBIERZ I POSIEKAJ. 
ŚLIWKI DROBNO POKRÓJ.




 
  JABŁKA OBIERZ, POKRÓJ W CIENIUTKIE PLASTERKI, WYMIESZAJ Z IMBIREM I WŁÓŻ DO NACZYNIA DO ZAPIEKANIA.





 W RONDELKU ROZPUŚĆ MASŁO.







 DO WYMIESZANYCH MĄKI I CUKRÓW DODAJ BAKALIE [ RODZYNKI RAZEM Z WIŚNIÓWKĄ], MASŁO I WYMIESZAJ.






 UZYSKANĄ MASĘ WYŁÓŻ NA JABŁKA. WYRÓWNAJ POWIERZCHNIĘ I WSTAW DO PIEKARNIKA. PIECZ W TEMP. 180 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM] OKOŁO 20 MIN. 
CAŁOŚĆ JEST GOTOWA, GDY WIERZ ŁADNIE SIĘ PODPIECZE. 

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam jabłka zapiekane z ryżem :) Właśnie...będę musiała zrobić na dniach jak dziecię me mi pozwoli ;)

    OdpowiedzUsuń