24 stycznia 2011

CIELĘCINA Z ZIEMNIACZKIEM I MARCHEWKOWYM PUREE - dania Czupura


 

POTRZEBUJESZ:



PRODUKTY:

·         20 G CIELĘCINY
·         1 MARCHEWKA
·         1 MAŁY ZIEMNIAK
·         OK. 100 ML WODY




 SPRZĘT KUCHENNY:

·              NÓŻ
·         DESKA DO KROJENIA
·         2 RONDELKI
·         BLENDER
·         MISECZKA

CZAS:

·                PRZYGOTOWANIE: OK. 5 min
·         GOTOWANIE: OK. 20 min.
·         MIKSOWANIE: OK. 3 min.

LICZBA PORCJI: 1

RODZAJ POTRAWY: porcja obiadowa [DRUGIE DANIE] po 6 miesiącu życia

KUCHNIA:  dziecięca

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 

 MIĘSO POKRÓJ I UGOTUJ. ODCEDŹ.






 
 OSOBNO UGOTUJ POKROJONE W TALARKI WARZYWA.








 WARZYWA [ WRAZ Z WODA] I MIĘSO ZMIKSUJ NA GŁADKĄ MASĘ.
[ JEŚLI JEST ZBYT GĘSTA DODAJ WODY; JEŚLI ZBYT RZADKA - ŁYŻECZKĘ KASZY MANNY. W PRZYPADKU, GDY DODAJESZ KASZĘ MANNĘ ZAGOTUJ PAPKĘ JESZCZE RAZ].

3 komentarze:

  1. Ostatni etap: Eman podwojnym nelsonem obezwladnia dziecko, napierając kolanem na kregosłup aby odchylić głowę i udroznić paszcze. Olka plynnym ruchem umieszcza lejek we wspomnianej paszczy i przechyla miske. Po 2 minutach operacja jest zakonczona, kolejne karmienie już jutro :) (dziecko notuje w pamieci aby odczekac 30 lat, az wapniaki nie beda mialy sily i tez ich nakarmi wspomniana paszą ;) )

    OdpowiedzUsuń
  2. pasza jest smaczna a dziecko samo chętnie wcina i nie trzeba go zmuszać. ceni kuchnię mamusi ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby nie cenilo, to Eman na kursie tacierzyńskim ćwiczył podwójnego Nelsona ;p

    OdpowiedzUsuń