6 kwietnia 2011

KURCZAK NA PIWIE WG MOICH RODZICÓW



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·         KURCZAK [ OK. 1,5 KG]
·         3-4 ŁYŻKI OLIWY
·         1 CZUBATA ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI W PROSZKU
·         BUTELKA CIEMNEGO PIWA
·         OK. 1 ŁYŻECZKI SOLI

SPRZĘT KUCHENNY:


·         MISKA
·         BLACHA DO PIECZENIA

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
·         PIECZENIE: OK. 1,5 h

RODZAJ POTRAWY: drób pieczony

LICZBA PORCJI: 6

KUCHNIA:  przepisy, które dostałam

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

KURCZAKA [JEŚLI ISTNIEJE TAKA POTRZEBA] OCZYŚĆ, NATRZYJ OD ŚRODKA SOLĄ. WIERZCH POSMARUJ OLIWĄ I NATRZYJ PAPRYKĄ.





BUTELKĘ Z PIWEM OTWÓRZ I NADZIEJ NA NIĄ KURCZAKA.










BUTELKA POWINNA WYSTAWAĆ PRZEZ SZYJE, INACZEJ STANIE SIĘ NASZ KURCZAK MIĘSNĄ BOMBĄ Z OPÓŹNIONYM ZAPŁONEM.





KURCZAKA USTAW NA BLASZCE, NA NAJNIŻSZEJ PUŁCE PIEKARNIKA. POWINIEN STAĆ DOKŁADNIE NA ŚRODKU.
PIECZ W TEMP. 180 STOPNI PRZEZ 1 h, A NASTĘPNIE ZMNIEJSZ TEMP. DO 150 STOPNI I PIECZ JESZCZE OK 30 MIN.


4 komentarze:

  1. U mnie szyjka butelki nie wystaje przez szyje kuraka i nic sie nie dzieje :)
    sadzam tez czasem na puszce z piwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszy rzut oka to pierwsze zdjęcie wygląda jak rzygajaca głowa świni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Powalila mnie glowa swini ;)

    OdpowiedzUsuń