POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· KURCZAK [ OK. 1,5 KG]
· 3-4 ŁYŻKI OLIWY
· 1 CZUBATA ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI W PROSZKU
· BUTELKA CIEMNEGO PIWA
· OK. 1 ŁYŻECZKI SOLI
SPRZĘT KUCHENNY:· MISKA
· BLACHA DO PIECZENIA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
· PIECZENIE: OK. 1,5 h
RODZAJ POTRAWY: drób pieczony
LICZBA PORCJI: 6
KUCHNIA: przepisy, które dostałam
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
KURCZAKA [JEŚLI ISTNIEJE TAKA POTRZEBA] OCZYŚĆ, NATRZYJ OD ŚRODKA SOLĄ. WIERZCH POSMARUJ OLIWĄ I NATRZYJ PAPRYKĄ.
BUTELKĘ Z PIWEM OTWÓRZ I NADZIEJ NA NIĄ KURCZAKA.
BUTELKA POWINNA WYSTAWAĆ PRZEZ SZYJE, INACZEJ STANIE SIĘ NASZ KURCZAK MIĘSNĄ BOMBĄ Z OPÓŹNIONYM ZAPŁONEM.
KURCZAKA USTAW NA BLASZCE, NA NAJNIŻSZEJ PUŁCE PIEKARNIKA. POWINIEN STAĆ DOKŁADNIE NA ŚRODKU.
PIECZ W TEMP. 180 STOPNI PRZEZ 1 h, A NASTĘPNIE ZMNIEJSZ TEMP. DO 150 STOPNI I PIECZ JESZCZE OK 30 MIN.
PIECZ W TEMP. 180 STOPNI PRZEZ 1 h, A NASTĘPNIE ZMNIEJSZ TEMP. DO 150 STOPNI I PIECZ JESZCZE OK 30 MIN.
U mnie szyjka butelki nie wystaje przez szyje kuraka i nic sie nie dzieje :)
OdpowiedzUsuńsadzam tez czasem na puszce z piwem :)
Na pierwszy rzut oka to pierwsze zdjęcie wygląda jak rzygajaca głowa świni :D
OdpowiedzUsuńrzeczywiście
OdpowiedzUsuńPowalila mnie glowa swini ;)
OdpowiedzUsuń