17 kwietnia 2011

KRASNOLUDZKIE BUŁKI OBRONNE [DWARFISH DROP SCONES]

"Tradycyjne bułeczki obronne jak całe pieczywo krasnoludzkie charakteryzują się niezwykle długim okresem przydatności do zjedzenia.Podobno, najlepszym sposobem, aby włączyć je do swojego menu jest moczenie przez tydzień w wiadrze z wodą, a następnie... zjedzenie wiadra".

"KSIĄŻKA KUCHARSKA NIANI OGG" T. PRATCHETT


POTRZEBUJESZ:


PRODUKTY:


·         200 G MĄKI RAZOWEJ
·         50 G CUKRU PUDRU
·         1 ŁYŻECZKA SODY
·         50 G MASŁA LUB MARGARYNY
·         100 G POSIEKANYCH ORZECHÓW [ różnych]
·         150 ML MLEKA



SPRZĘT KUCHENNY:

·         BLACHA DO PIECZENIA
·         DESKA DO KROJENIA
·         NÓŻ
·         MISKA
·         ŁYŻKA


CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
·         PIECZENIE: OK. 15-20 MIN.


RODZAJ POTRAWY: BUŁKI/CIASTKA


LICZBA PORCJI: 8-9

KUCHNIA:  KULINARNO-LITERACKIE PODRÓŻE

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
WYMIESZAJ WSZYSTKIE SUCHE SKŁADNIKI.









DODAJ MASŁO I UTRZYJ.









UCIERAJ, STOPNIOWO DODAJĄC MLEKO.









DODAJ ORZECHY I STARANNIE ZAGNIEĆ CIASTO.









PODZIEL CIASTO NA 8-9 CZĘŚCI. Z KAŻDEJ UFORMUJ BUŁECZKĘ. UKŁADAJ BUŁKI NA LEKKO NATŁUSZCZONEJ BLASZE. PIECZ W NAGRZANYM DO 230 STOPNI PIEKARNIKU OKOŁO 15-20 MIN.





MOJE SPOSTRZEŻENIA I UWAGI:
W oryginale należy dodać barwnik - czarny. Jak zawsze nie miałam. Bułki bardziej przypominają ciastka niż bułki, ale jeśli nie trzyma się ich w jakimś pojemniku, to na drugi dzień rzeczywiście stanowią niezłą broń. Niekoniecznie musimy dodawać mix orzechów, jeden gatunek tez sprawdza się doskonale. Ostatnio dodałam orzechy laskowe w miodzie, bo tylko takie miałam i wyszły rewelacyjne bułki. To doskonały przepis kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, albo zjawią się niespodziewani goście. szybki, prosty, nie wymagający ogromnej ilości składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz