"Tradycyjne bułeczki obronne jak całe pieczywo krasnoludzkie charakteryzują się niezwykle długim okresem przydatności do zjedzenia.Podobno, najlepszym sposobem, aby włączyć je do swojego menu jest moczenie przez tydzień w wiadrze z wodą, a następnie... zjedzenie wiadra".
"KSIĄŻKA KUCHARSKA NIANI OGG" T. PRATCHETT
POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 200 G MĄKI RAZOWEJ
· 50 G CUKRU PUDRU
· 1 ŁYŻECZKA SODY
· 50 G MASŁA LUB MARGARYNY
· 100 G POSIEKANYCH ORZECHÓW [ różnych]
· 150 ML MLEKA
SPRZĘT KUCHENNY:
· BLACHA DO PIECZENIA
· DESKA DO KROJENIA
· NÓŻ
· MISKA
· ŁYŻKA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
· PIECZENIE: OK. 15-20 MIN.
RODZAJ POTRAWY: BUŁKI/CIASTKA
LICZBA PORCJI: 8-9
KUCHNIA: KULINARNO-LITERACKIE PODRÓŻE
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
WYMIESZAJ WSZYSTKIE SUCHE SKŁADNIKI.
DODAJ MASŁO I UTRZYJ.
UCIERAJ, STOPNIOWO DODAJĄC MLEKO.
DODAJ ORZECHY I STARANNIE ZAGNIEĆ CIASTO.
PODZIEL CIASTO NA 8-9 CZĘŚCI. Z KAŻDEJ UFORMUJ BUŁECZKĘ. UKŁADAJ BUŁKI NA LEKKO NATŁUSZCZONEJ BLASZE. PIECZ W NAGRZANYM DO 230 STOPNI PIEKARNIKU OKOŁO 15-20 MIN.
MOJE SPOSTRZEŻENIA I UWAGI:
W oryginale należy dodać barwnik - czarny. Jak zawsze nie miałam. Bułki bardziej przypominają ciastka niż bułki, ale jeśli nie trzyma się ich w jakimś pojemniku, to na drugi dzień rzeczywiście stanowią niezłą broń. Niekoniecznie musimy dodawać mix orzechów, jeden gatunek tez sprawdza się doskonale. Ostatnio dodałam orzechy laskowe w miodzie, bo tylko takie miałam i wyszły rewelacyjne bułki. To doskonały przepis kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, albo zjawią się niespodziewani goście. szybki, prosty, nie wymagający ogromnej ilości składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz