14 kwietnia 2011

KRASNOLUDZKA PIZZA Z ANKH MORPORK "CZTERY GRYZONIE" [ QUATTRO RODENTI]

"Obecnie w Ankh Morpork zamieszkuje znacznie więcej krasnoludów niż w pod górami Ramptopów.
Każdy smakosz zaś wie, że najlepsze dania powstają w momencie stykania się kilku kultur. Wymiana kulinarnych doświadczeń i lokalnych receptur daje w efekcie nowe, niezapomniane i cenione przez wielu dania, by wspomnieć tylko Chipsy Curry czy Czarny Strudel Pudingowy.
Niestety, takie modyfikacje nie dotyczą kuchni krasnoludzkiej, która nawet w takim mieście jak Ankh Morpork oparła się wpływom innych kultur. 
Niektóre restauracje mają w swoim menu "krasnoludzkie" dania dostosowane do podniebień innych ras, ale nie są one odwiedzane przez prawdziwe krasnoludy.  No cóż, tapety w skały i udawane odgłosy uderzeń młota z kuchni to coś, czego nie zaakceptuje ktoś, kto pochodzi z głębi ramptopowych gór. 
Ta "ludzka" wersja pizzy jest jedną z najbardziej udanych kulinarnych adaptacji. 

"KSIĄŻKA KUCHARSKA NIANI OGG" T. PRATCHETT
 
POTRZEBUJESZ:


PRODUKTY:


·         SPÓD DO PIZZY
·         POMIDOROWY SOS DO PIZZY
·         STARTY SER [ DOBRA JEST MOZZARELLA] LUB INNY, KTÓRY ŁATWO SIĘ TOPI
·         4 PULCHNIUTKIE SZCZURY LUB 2 ŚREDNIE PODŁUŻNE POMIDORY
·         2 DUŻE KAPELUSZE PIECZAREK
·         4 CIENKIE PLASTERKI ROSTBEFU
·         12 ZIAREN CZARNEGO PIEPRZU
·         4 GRUBE NITKI MAKARONU SPAGHETTI [ugotowane]
·         8 KAWAŁKÓW SUSZONYCH GRZYBÓW PRZYPOMINAJĄCYCH SZCZURZE USZY
·         OLIWA Z OLIWEK
·         SUSZONY KOPER


SPRZĘT KUCHENNY:


·         OSTRY NÓŻ
·         BLACHA DO PIECZENIA
·         TARKA
·         DESKA DO KROJENIA

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 45 min.
·         PIECZENIE: OK. 12-15 MIN.


RODZAJ POTRAWY: PIZZA

LICZBA PORCJI: 4

KUCHNIA:  KULINARNO-LITERACKIE PODRÓŻE


ETAPY PRZYGOTOWANIA: 


UŁÓŻ CIASTO NA BLASZE. POSMARUJ SOSEM I POSYP SEREM.
POMIDORY PRZEKRÓJ WZDŁUŻ, USUŃ GNIAZDA NASIENNE I UŁÓŻ NA CIEŚCIE - TO BĘDĄ TWOJE SZCZURZE CIAŁA.
KAPELUSZE PRZEKRÓJ NA PÓŁ, A NASTĘPNIE ZA POMOCĄ NOŻA NADAJ IM KSZTAŁT SZCZURZYCH PYSKÓW. UŁÓŻ PRZY POMIDORACH.





 PRZYKRYJ PIECZARKI I POMIDORY PLASTRAMI ROSTBEFU I DOKOŃCZ FORMOWANIE CIAŁ. 
OGONY ZRÓB Z MAKARONU.
KAŻDEGO SZCZURA POSMARUJ DOKŁADNIE OLIWĄ.




 SZCZURY POSYP SUSZONYM KOPREM, TAK BY WYGLĄDAŁ JAK ICH FUTERKO.





 
 Z PIEPRZU ZRÓB OCZY I NOSY, A Z SUSZONYCH GRZYBÓW USZY.
MOŻESZ DODAC JESZCZE DOWOLNE SKŁADNIKI, JAKIE LUBISZ NA PIZZY.
CAŁOŚĆ PIECZ W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMP. 230 STOPNI PRZEZ 12-15 MIN.







MOJE PRZEMYŚLENIA /UWAGI:
Przez to formowanie szczurów pizza jest bardzo praco i czasochłonna [ robi się jeszcze raz tyle co normalną]. Pomidory jakie powinniśmy do niej użyć to rzymskie - mają wydłużony kształt i bardziej będą przypominały szczurze ciało. Zanim ułożymy je na pizzy należy usunąć gniazda nasienne [ inaczej pod nimi ciasto będzie mokre i nie do końca upieczone]. Kupując pieczarki starajmy się znaleźć małe o nieregularnych kształtach kapelusza - łatwiej uformować głowę. Ja na pizzy umieściłam 6 szczurów i do ich "pokrycia" wystarczyły dwa kotlety z rostbefu [ w bardziej oszczędnej wersji spokojnie można użyć szynki, trzeba jedynie zrezygnować z futra na szczurach]. Należy tylko pamiętać, że muszą to być bardzo cienkie plastry - 2-3 milimetry, inaczej się nie dopieką i ciężko będzie je formować. Zamiast kopru można użyć oregano, bazylii lub majeranku. Ja zrobiłam każdego szczura z inną sierścią. Jeśli chodzi o ogony, to dwie nitki w zupełności wystarczą na 4 szczury - w końcu żaden szczur nie ma ogona dwa razy dłuższego niż całe ciało. jako dodatkowe składniki uzupełniające pizzę wykorzystałam cebulę - pokrojoną w piórka i kukurydzę [ ilość wedle uznania]. Moim zdaniem więcej niż dwa dodatki "przeciążą" i tak bardzo sycącą i bogatą już pizzę.



 

1 komentarz: