1 marca 2011

SPAGHETTI PO SZATAŃSKU wg Małgorzaty Caprari



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·              MAKARON SPAGHETTI NA 3 OSOBY
·         1 ŚREDNIĄ CEBULĘ
·         20 DAG BOCZKU WĘDZONEGO
          ½ SZKLANKI BIAŁEGO WINA [ o pojemności 250 ml]
·         KIELISZEK WÓDKI [ ja użyłam Metaxy]
          1 ŁYŻKA OLIWY [ opcjonalnie]


SPRZĘT KUCHENNY:

·              DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
·         GARNEK DO UGOTOWANIA MAKARONU
·         PATELNIĘ TYPU WOK
·         SITO/DURSZLAK LUB ŁYŻKĘ DO MAKARONU
·         DWIE ŁYŻKI DO MIESZANIA

CZAS:

·             PRZYGOTOWANIE: OK. 15 min.
·         SMAŻENIE: OK. 10 min.
·         GOTOWANIE: OK. 12 min.

LICZBA PORCJI: 3

RODZAJ POTRAWY: spaghetti

KUCHNIA:  włoska

ETAPY PRZYGOTOWANIA :

 UGOTUJ MAKARON, ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ NA OPAKOWANIU.






BOCZEK I CEBULĘ POKRÓJ W KOSTKĘ I PODSMAŻ. [ JEŚLI BOCZEK JEST BARDZO CHUDY PODSMAŻ NA ŁYŻCE OLIWY, JEŚLI NIE, POZWÓL BY TROCHĘ SIĘ WYTOPIŁ I DOPIERO DODAJ CEBULĘ.  




KIEDY BOCZEK ZESMAŻY SIĘ NA CHRUPKO A CEBULA BĘDZIE MIĘKKA DODAJ ALKOHOL. DUŚ AŻ DO JEGO ODPAROWANIA.





 DODAJ MAKARON, WYMIESZAJ I PODSMAŻAJ JESZCZE 1 MIN. NA MAŁYM OGNIU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz