POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· MAKARON SPAGHETTI NA 3 OSOBY
· 1 ŚREDNIĄ CEBULĘ
· 20 DAG BOCZKU WĘDZONEGO
½ SZKLANKI BIAŁEGO WINA [ o pojemności 250 ml]
· KIELISZEK WÓDKI [ ja użyłam Metaxy]
1 ŁYŻKA OLIWY [ opcjonalnie]
SPRZĘT KUCHENNY:
· DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
· GARNEK DO UGOTOWANIA MAKARONU
· PATELNIĘ TYPU WOK
· SITO/DURSZLAK LUB ŁYŻKĘ DO MAKARONU
· DWIE ŁYŻKI DO MIESZANIA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 15 min.
· SMAŻENIE: OK. 10 min.
· GOTOWANIE: OK. 12 min.
LICZBA PORCJI: 3
RODZAJ POTRAWY: spaghetti
KUCHNIA: włoska
ETAPY PRZYGOTOWANIA :
UGOTUJ MAKARON, ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ NA OPAKOWANIU.
BOCZEK I CEBULĘ POKRÓJ W KOSTKĘ I PODSMAŻ. [ JEŚLI BOCZEK JEST BARDZO CHUDY PODSMAŻ NA ŁYŻCE OLIWY, JEŚLI NIE, POZWÓL BY TROCHĘ SIĘ WYTOPIŁ I DOPIERO DODAJ CEBULĘ.
KIEDY BOCZEK ZESMAŻY SIĘ NA CHRUPKO A CEBULA BĘDZIE MIĘKKA DODAJ ALKOHOL. DUŚ AŻ DO JEGO ODPAROWANIA.
DODAJ MAKARON, WYMIESZAJ I PODSMAŻAJ JESZCZE 1 MIN. NA MAŁYM OGNIU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz