POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 5 G DROŻDŻY
· OK. 100 ML CIEPŁEJ WODY
· 25 DAG MĄKI PSZENNEJ
· 150 ML MIODU
· 125 ML WODY
· 4 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO [ jasnego]
· ¼ ŁYŻECZKI SOLI
· 1 CZUBATĄ ŁYŻKĘ CYNAMONU
· 4-5 KROPLI ZAPACHU WANILIOWEGO
· OK. 1 L OLEJU DO SMAŻENIA
SPRZĘT KUCHENNY:
· MISKA
· MISECZKA
· ŁYŻKA
· GARNEK DO SMAŻENIA
· RONDELEK
· MAŁE SITKO
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 20-25 min.
· OCZEKIWANIE: 2 h
· SMAŻENIE: 20-25 min.
· GOTOWANIE: 5 min.
LICZBA PORCJI: 18 sztuk
RODZAJ POTRAWY: ciasteczka
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
DROŻDŻE ROZPUŚĆ W CIEPŁEJ WODZIE.
DODAJ DO MĄKI I STARANNIE WYRÓB CIASTO.
[CIASTO DROŻDŻOWE JEST JEST DOBRZE WYROBIONE, GDY ODRYWA SIĘ BEZ PROBLEMU OD RĄK. ]
PRZYKRYJ ŚCIERECZKĄ I ODSTAW W SPOKOJNE, CIEPŁE MIEJSCE NA 2 GODZINY
W GARNKU LUB GŁĘBOKIEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ.
Z CIASTA FORMUJ KULKI WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO [ W CZASIE SMAŻENIA UROSNĄ] I SMAŻ NA JASNOZŁOTY KOLOR ZE WSZYSTKICH STRON.
MIÓD, WODĘ, CUKIER I ZAPACH POŁĄCZ W RONDELKU.
GOTUJ NA MAŁYM OGNIU OKOŁO 5 MIN.
UZYSKANYM SYROPEM POLEJ USMAŻONE KULKI. NASTĘPNIE POSYP JE CYNAMONEM.
UWAGI DODATKOWE:
Z CIASTA FORMUJ KULKI WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO [ W CZASIE SMAŻENIA UROSNĄ] I SMAŻ NA JASNOZŁOTY KOLOR ZE WSZYSTKICH STRON.
MIÓD, WODĘ, CUKIER I ZAPACH POŁĄCZ W RONDELKU.
GOTUJ NA MAŁYM OGNIU OKOŁO 5 MIN.
UZYSKANYM SYROPEM POLEJ USMAŻONE KULKI. NASTĘPNIE POSYP JE CYNAMONEM.
UWAGI DODATKOWE:
- SPOSÓB PODANIA: POŁOWĘ SYROPU WYKORZYSTAJ DO POLANIA KULEK, POZOSTAŁA CZĘŚĆ ROZLEJ DO MAŁYCH MISECZEK, BY GOŚCIE MOGLI MACZAĆ KULKI.
- KULKI WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO LEPIEJ SMAKUJĄ MACZANE W SYROPIE
- MOŻNA ZROBIĆ O WIELE MNIEJSZE KULKI - WIELKOŚCI ORZECHA LASKOWEGO - WTEDY DODATKOWY SYROP DO MACZANIA JEST ZBĘDNY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz