3 marca 2011

KULKI W SYROPIE MIODOWYM - alternatywa dla pączka


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·         5 G DROŻDŻY
·         OK. 100 ML CIEPŁEJ WODY
·         25 DAG MĄKI PSZENNEJ
·         150 ML MIODU
·         125 ML WODY
·         4 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO [ jasnego]
·         ¼ ŁYŻECZKI SOLI
·         1 CZUBATĄ ŁYŻKĘ CYNAMONU
·         4-5 KROPLI ZAPACHU WANILIOWEGO
·         OK. 1 L OLEJU DO SMAŻENIA



SPRZĘT KUCHENNY:

·             MISKA
·         MISECZKA
·         ŁYŻKA
·         GARNEK DO SMAŻENIA
·         RONDELEK
·         MAŁE  SITKO

CZAS:

·            PRZYGOTOWANIE: OK. 20-25 min.
·         OCZEKIWANIE: 2 h
·         SMAŻENIE: 20-25 min.
·         GOTOWANIE: 5 min.

LICZBA PORCJI: 18 sztuk

RODZAJ POTRAWY:  ciasteczka

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

DROŻDŻE ROZPUŚĆ W CIEPŁEJ WODZIE.







DODAJ DO MĄKI I STARANNIE WYRÓB CIASTO.
[CIASTO DROŻDŻOWE JEST JEST DOBRZE WYROBIONE, GDY ODRYWA SIĘ BEZ PROBLEMU OD RĄK. ]
PRZYKRYJ ŚCIERECZKĄ I ODSTAW W SPOKOJNE, CIEPŁE MIEJSCE NA 2 GODZINY



W GARNKU LUB GŁĘBOKIEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ.
Z CIASTA FORMUJ KULKI WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO [ W CZASIE SMAŻENIA UROSNĄ] I SMAŻ NA JASNOZŁOTY KOLOR ZE WSZYSTKICH STRON.
 
 MIÓD, WODĘ, CUKIER I ZAPACH POŁĄCZ W RONDELKU.
GOTUJ NA MAŁYM OGNIU OKOŁO 5 MIN.
UZYSKANYM SYROPEM POLEJ USMAŻONE KULKI. NASTĘPNIE POSYP JE CYNAMONEM.






UWAGI DODATKOWE:
  • SPOSÓB PODANIA: POŁOWĘ SYROPU WYKORZYSTAJ DO POLANIA KULEK, POZOSTAŁA CZĘŚĆ ROZLEJ DO MAŁYCH MISECZEK, BY GOŚCIE MOGLI MACZAĆ KULKI.
  • KULKI WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO LEPIEJ SMAKUJĄ MACZANE W SYROPIE
  • MOŻNA ZROBIĆ O WIELE MNIEJSZE KULKI - WIELKOŚCI ORZECHA LASKOWEGO - WTEDY DODATKOWY SYROP DO MACZANIA JEST ZBĘDNY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz