8 marca 2011

SPAGHETTI CARBONARA


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:
 
·              MAKARON SPAGHETTI NA 3 PORCJE
·         10 DAG BOCZKU
·         1 SZKLANKA ŚMIETANY
·         1 JAJKO
·         10-15 DAG ŻÓŁTEGO SERA




SPRZĘT KUCHENNY:

·         DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
·         GARNEK DO UGOTOWANIA MAKARONU
·         ŁYŻKA DO MIESZANIA
·         PATELNIA
·         TARKA
·         MISECZKA

DODATKOWO:

PAPIEROWY RĘCZNIK

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
·         GOTOWANIE: OK. 12 min.
·         SMAŻENIE: OK. 10 min.

LICZBA PORCJI: 3

RODZAJ POTRAWY: spaghetti 

KUCHNIA:  włoska

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 

 BOCZEK POKRÓJ NA CIENKIE PLASTRY I USMAŻ NA CHRUPKO. UŁÓŻ NA PAPIEROWYM RĘCZNIKU DO ODSĄCZENIA Z TŁUSZCZU.





 
 UGOTUJ MAKARON ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ NA OPAKOWANIU.






ROZTRZEP JAJKO, DODAJ DO ŚMIETANY I DOKŁADNIE WYMIESZAJ.






SER ZETRZYJ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH. POŁĄCZ Z MASĄ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ.






UGOTOWANY MAKARON PRZEŁÓŻ NA CIEPŁĄ PATELNIĘ, NA KTÓREJ SMAŻYŁEŚ BOCZEK. 
POLEJ ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSEM I DOKŁADNIE WYMIESZAJ. 
PRZEŁÓŻ NA TALERZE, UDEKORUJ USMAŻONYM BOCZKIEM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz