· MIĘSO Z ROSOŁU
· 1 CEBULA
· 1 JAJKO
· 35 DAG MĄKI PSZENNEJ
· 2 ŁYŻKI OLIWY
· OK. ½ SZKLANKI LETNIEJ WODY + WODA DO UGOTOWANIA PIEROGÓW
· SZCZYPTA SOLI
SPRZĘT KUCHENNY:
· 2 MISKI
· ŁYŻKA
· DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
· PATELNIA
· GARNEK DO UGOTOWANIA PIEROGÓW
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 15-20 min.
· GOTOWANIE: OK. 20 min.
LICZBA PORCJI: 3
RODZAJ POTRAWY: pierogi
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
MIĘSO DROBNO POKRÓJ.
CEBULĘ DROBNO POSIEKAJ I PODSMAŻ NA ŁYŻCE OLIWY. DODAJ DO MIĘSA.
DO FARSZU DODAJ ŻÓŁTKO, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU I WYMIESZAJ.
Z MĄKI, POZOSTAŁEJ OLIWY, BIAŁKA I WODY ZAGNIEĆ ELASTYCZNE CIASTO.
ODRYWAJ PORCJE CIASTA WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO, ROZPŁASZCZAJ W DŁONI, NA ŚRODEK NAKŁADAJ FARSZ I ZLEP BRZEGI.
GOTOWE PIEROGI WRZUCAJ NA OSOLONĄ WRZĄCA WODĘ. GOTUJ OKOŁO 1 MINUTY OD WYPŁYNIĘCIA NA POWIERZCHNIĘ.
GOTOWE PIEROGI WRZUCAJ NA OSOLONĄ WRZĄCA WODĘ. GOTUJ OKOŁO 1 MINUTY OD WYPŁYNIĘCIA NA POWIERZCHNIĘ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz