26 marca 2011

PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·         MIĘSO Z ROSOŁU
·         1 CEBULA
·         1 JAJKO
·         35 DAG MĄKI PSZENNEJ
·         2 ŁYŻKI OLIWY
·         OK. ½ SZKLANKI LETNIEJ WODY + WODA DO UGOTOWANIA PIEROGÓW
·         SZCZYPTA SOLI

SPRZĘT KUCHENNY:

·         2 MISKI
·         ŁYŻKA
·         DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
·         PATELNIA
·         GARNEK DO UGOTOWANIA PIEROGÓW

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 15-20 min.
·         GOTOWANIE: OK. 20 min.

LICZBA PORCJI:  3

RODZAJ POTRAWY: pierogi

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

MIĘSO DROBNO POKRÓJ.







CEBULĘ DROBNO POSIEKAJ I PODSMAŻ NA ŁYŻCE OLIWY. DODAJ DO MIĘSA.






DO FARSZU DODAJ ŻÓŁTKO, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU I WYMIESZAJ.






Z MĄKI, POZOSTAŁEJ OLIWY, BIAŁKA I WODY ZAGNIEĆ ELASTYCZNE CIASTO.






ODRYWAJ PORCJE CIASTA WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO, ROZPŁASZCZAJ W DŁONI, NA ŚRODEK NAKŁADAJ FARSZ I ZLEP BRZEGI.
GOTOWE PIEROGI WRZUCAJ NA OSOLONĄ WRZĄCA WODĘ. GOTUJ OKOŁO 1 MINUTY OD WYPŁYNIĘCIA NA POWIERZCHNIĘ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz