POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 1POSIEKANA CEBULA
· 1 POSIEKANY ZĄBEK CZOSNKU
· 2 DUŻE ZIEMNIAKI UGOTOWANE I POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ
· 2 POSIEKANE SELERY NACIOWE
· 1 ZIELONA PAPRYKA POKROJONA W KRĄŻKI
· 2 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
· 2 ŁYŻKI MASŁA
· 600 ML BULIONU WARZYWNEGO [ ja użyłam takiego z kostki]
· 300 ML SZKLANKI ŚMIETANY 18%
· PUSZKA BIAŁEJ FASOLI
· PUSZKA KUKURYDZY
· 4 CZUBATE ŁYŻKI STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
· SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
SPRZĘT KUCHENNY:· BARDZO DUŻY GARNEK I MAŁY DO UGOTOWANIA ZIEMNIAKÓW
· DESKA
· NÓŻ
· DURSZLAK
· ŁYŻKA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 20-30min.
· GOTOWANIE: 30 MIN.
RODZAJ POTRAWY: ZUPA
LICZBA PORCJI: 6
KUCHNIA: KUCHNIA AMERYKAŃSKA
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
ZIEMNIAKI OBIERZ, UMYJ, POKRÓJ W KOSTKĘ I UGOTUJ
W GARNKU STOP MASŁO. DODAJ OLEJ.
CEBULĘ I CZOSNEK DROBNO POSIEKAJ, A NASTĘPNIE PODSMAŻ NA MAŚLE I OLEJU.
PAPRYKĘ POKRÓJ W KRĄŻKI [ CZTERY DOŁÓŻ DO DEKORACJI] I DODAJ DO CEBULI.
DROBNO POSIEKAJ SELER I WRZUĆ DO GARNKA Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. WSZYSTKO PODSMAŻ PRZEZ CHWILKĘ.
WE WRZĄTKU ROZPUŚĆ KOSTKI BULIONOWE I DODAJ DO WARZYW. ZAGOTUJ.
NASTĘPNIE PRZYKRYJ I GOTUJ JESZCZE 10 MIN. OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
NASTĘPNIE PRZYKRYJ I GOTUJ JESZCZE 10 MIN. OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
DODAJ ZIEMNIAKI, FASOLĘ I ŚMIETANĘ, DOPROWADŹ DO WRZENIA I GOTUJ KOLEJNE 10 MIN.
DODAJ KUKURYDZĘ, DOPRAW SOLĄ I PIEPRZEM I GOTUJ JESZCZE 5 MIN.
PODAWAJ POSYPANE STARTYM SEREM I UDEKOROWANE PAPRYKĄ ORAZ SELEREM
Cześć :-) wyślij mi mailem swój adres i napisz, który zapach wybierasz Giordani Gold czy Precious ;-) Pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńMisja wykonana! zupa kukurydziana ugotowana! Pycha!
OdpowiedzUsuń