26 marca 2011

AMERYKAŃSKA ZUPA KUKURYDZIANA


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:
·         1POSIEKANA CEBULA
·         1 POSIEKANY ZĄBEK CZOSNKU
·         2 DUŻE ZIEMNIAKI UGOTOWANE I POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ
·         2 POSIEKANE SELERY NACIOWE
·         1 ZIELONA PAPRYKA POKROJONA W KRĄŻKI
·         2 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
·         2 ŁYŻKI MASŁA
·         600 ML BULIONU WARZYWNEGO [ ja użyłam takiego z kostki]
·         300 ML SZKLANKI ŚMIETANY 18%
·         PUSZKA BIAŁEJ FASOLI
·         PUSZKA KUKURYDZY
·         4 CZUBATE ŁYŻKI STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
·         SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

SPRZĘT KUCHENNY:

·         BARDZO DUŻY GARNEK  I MAŁY DO UGOTOWANIA ZIEMNIAKÓW
·         DESKA
·         NÓŻ
·         DURSZLAK
·         ŁYŻKA

CZAS:
·         PRZYGOTOWANIE: OK. 20-30min.
·         GOTOWANIE: 30 MIN.

RODZAJ POTRAWY: ZUPA

LICZBA PORCJI: 6

KUCHNIA:  KUCHNIA AMERYKAŃSKA


ETAPY PRZYGOTOWANIA:

ZIEMNIAKI OBIERZ, UMYJ, POKRÓJ W KOSTKĘ I UGOTUJ







W GARNKU STOP MASŁO. DODAJ OLEJ.







CEBULĘ I CZOSNEK DROBNO POSIEKAJ, A NASTĘPNIE PODSMAŻ NA MAŚLE I OLEJU.






PAPRYKĘ POKRÓJ W KRĄŻKI [ CZTERY DOŁÓŻ DO DEKORACJI] I DODAJ DO CEBULI.






DROBNO POSIEKAJ SELER I WRZUĆ DO GARNKA Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. WSZYSTKO PODSMAŻ PRZEZ CHWILKĘ.






WE WRZĄTKU ROZPUŚĆ KOSTKI BULIONOWE I DODAJ DO WARZYW. ZAGOTUJ.
NASTĘPNIE PRZYKRYJ I GOTUJ JESZCZE 10 MIN. OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.




DODAJ ZIEMNIAKI, FASOLĘ I ŚMIETANĘ, DOPROWADŹ DO WRZENIA I GOTUJ KOLEJNE 10 MIN.






DODAJ KUKURYDZĘ, DOPRAW SOLĄ I PIEPRZEM I GOTUJ JESZCZE 5 MIN.
PODAWAJ POSYPANE STARTYM SEREM I UDEKOROWANE PAPRYKĄ ORAZ SELEREM

2 komentarze:

  1. Cześć :-) wyślij mi mailem swój adres i napisz, który zapach wybierasz Giordani Gold czy Precious ;-) Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Misja wykonana! zupa kukurydziana ugotowana! Pycha!

    OdpowiedzUsuń