18 marca 2011

KREM CZEKOLADOWY



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·         TABLICZKA GORZKIEJ CZEKOLADY
·         3 CZUBATE ŁYŻKI MASŁA
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA ŻELATYNY
·         ¼ SZKLANKI GORĄCEJ WODY [ szklanka o pojemności 250 ml]
·         2 JAJKA
·         ½ SZKLANKI CUKRU [ szklanka o pojemności 250 ml]
·         180 ML ŚMIETANY [ sprawdza się właściwie każda, im więcej procentowa tym więcej kalorii]




SPRZĘT KUCHENNY:

·         RONDELEK
·         ŁYŻKA
·         MISECZKA
·         MIKSER LUB TRZEPACZKA

 CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: ok. 20min
·         CHŁODZENIE: 2-3 h

 LICZBA PORCJI: 6

 RODZAJ POTRAWY: krem/deser

 KUCHNIA:  moje wariacje


ETAPY PRZYGOTOWANIA:

CZEKOLADĘ POŁAM NA KAWAŁKI. ROZPUŚĆ WRAZ Z MASŁEM. CZĘSTO MIESZAJ BY SIĘ NIE PRZYPALIŁO.





ROZPUŚĆ ŻELATYNĘ, DODAJ DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY I WYMIESZAJ.






ROZBIJ JAJKA. ODDZIEL ŻÓŁTKA OD BIAŁEK. ŻÓŁTKA DODAJ DO MASY CZEKOLADOWEJ I PONOWNIE WYMIESZAJ.





BIAŁKA Z CUKREM UBIJ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAJ DO MASY CZEKOLADOWEJ, STARANNIE WYMIESZAJ.



 
 ŚMIETANĘ UBIJ. DODAJ DO MASY CZEKOLADOWEJ. WYMIESZAJ.
GOTOWY KREM PRZELEJ DO PUCHARKÓW/KOKILEK I WSTAW DO LODÓWKI NA MIN. 2 H

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz