POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· TABLICZKA GORZKIEJ CZEKOLADY
· 3 CZUBATE ŁYŻKI MASŁA
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA ŻELATYNY
· ¼ SZKLANKI GORĄCEJ WODY [ szklanka o pojemności 250 ml]
· 2 JAJKA
· ½ SZKLANKI CUKRU [ szklanka o pojemności 250 ml]
· 180 ML ŚMIETANY [ sprawdza się właściwie każda, im więcej procentowa tym więcej kalorii]
SPRZĘT KUCHENNY:
· RONDELEK
· ŁYŻKA
· MISECZKA
· MIKSER LUB TRZEPACZKA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: ok. 20min
· CHŁODZENIE: 2-3 h
LICZBA PORCJI: 6
RODZAJ POTRAWY: krem/deser
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
CZEKOLADĘ POŁAM NA KAWAŁKI. ROZPUŚĆ WRAZ Z MASŁEM. CZĘSTO MIESZAJ BY SIĘ NIE PRZYPALIŁO.
ROZPUŚĆ ŻELATYNĘ, DODAJ DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY I WYMIESZAJ.
ROZBIJ JAJKA. ODDZIEL ŻÓŁTKA OD BIAŁEK. ŻÓŁTKA DODAJ DO MASY CZEKOLADOWEJ I PONOWNIE WYMIESZAJ.
BIAŁKA Z CUKREM UBIJ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAJ DO MASY CZEKOLADOWEJ, STARANNIE WYMIESZAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz