POTRZEBUJESZ:
· 25 DAG MĄKI PSZENNEJ
· 2,5 DAG DROŻDŻY
· 1 ŁYŻKA OLEJU
· SZCZYPTA SOLI
· 150 ML LETNIEJ WODY
SPRZĘT KUCHENNY:
· MISKA
· ŁYŻKA
· BLACHA DO PIECZENIA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 5 -10 min.
· OCZEKIWANIE: OK. 1 h.
· PIECZENIE: 6-8 min.
DODATKOWO :
P PAPIER DO PIECZENIA
DODATKOWO :
P PAPIER DO PIECZENIA
LICZBA PORCJI: OK. 6 szt.
RODZAJ POTRAWY: placki / chlebki
KUCHNIA: arabska
ETAPY PRZYGOTOWANIA
ROZPUŚĆ DROŻDŻE W CIEPŁEJ WODZIE.
DODAJ POŁOWĘ MĄKI, OLEJ. POSÓL I DOKŁADNIE WYMIESZAJ, ŻEBY NIE BYŁO GRUDEK.
DODAJ POZOSTAŁĄ MAKE I WYRÓB CIASTO. JEST GOTOWE GDY ZUPEŁNIE NIE KLEI SIĘ DO RĄK.
PRZYKRYJ ŚCIERECZKĄ I ODSTAW DO WYROŚNIĘCIA [ MA PODWOIĆ SWOJĄ WIELKOŚĆ]
NA STOLNICY POSYPANEJ MĄKĄ UFORMUJ Z CIASTA WAŁEK. PODZIEL NA 6 KAWAŁKÓW. KAŻDY UKLEP, TAK BY BYŁ PŁASKIM KRĄŻKIEM.
BLACHĘ WYŁÓŻ PERGAMINEM. UŁÓŻ CHLEBKI, PRZYKRYJ I ZOSTAW NA 10 MIN. . PO UPŁYWIE CZASU ODWRÓĆ, PRZYKLEP I POZOSTAW NA KOLEJNE 20 MIN. PIECZ W 230 STOPNIACH OKOŁO 6-8 MIN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz