30 marca 2011

CHLEBKI PITA


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·              25 DAG MĄKI PSZENNEJ
·         2,5 DAG DROŻDŻY
·         1 ŁYŻKA OLEJU
·         SZCZYPTA SOLI
·         150 ML LETNIEJ WODY


SPRZĘT KUCHENNY:

·             MISKA
·         ŁYŻKA
·         BLACHA DO PIECZENIA

CZAS:

·             PRZYGOTOWANIE: OK. 5 -10 min.
·         OCZEKIWANIE: OK. 1 h.
·         PIECZENIE: 6-8 min.
     
     DODATKOWO :
    
P    PAPIER DO PIECZENIA

LICZBA PORCJI:  OK. 6 szt.

RODZAJ POTRAWY: placki / chlebki

KUCHNIA:  arabska


ETAPY PRZYGOTOWANIA 

ROZPUŚĆ DROŻDŻE W CIEPŁEJ WODZIE






 DODAJ POŁOWĘ MĄKI, OLEJ. POSÓL I DOKŁADNIE WYMIESZAJ, ŻEBY NIE BYŁO GRUDEK.





 
 DODAJ POZOSTAŁĄ MAKE I WYRÓB CIASTO. JEST GOTOWE GDY ZUPEŁNIE NIE KLEI SIĘ DO RĄK.
PRZYKRYJ ŚCIERECZKĄ I ODSTAW DO WYROŚNIĘCIA [ MA PODWOIĆ SWOJĄ WIELKOŚĆ] 



 
 NA STOLNICY POSYPANEJ MĄKĄ UFORMUJ Z CIASTA WAŁEK. PODZIEL NA 6 KAWAŁKÓW. KAŻDY UKLEP, TAK BY BYŁ PŁASKIM KRĄŻKIEM. 
BLACHĘ WYŁÓŻ PERGAMINEM. UŁÓŻ CHLEBKI, PRZYKRYJ I ZOSTAW NA 10 MIN. . PO UPŁYWIE CZASU ODWRÓĆ, PRZYKLEP I POZOSTAW NA KOLEJNE 20 MIN. PIECZ W 230 STOPNIACH OKOŁO 6-8 MIN.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz