POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 200 G RYŻU
· 1 L BULIONU [ może być z kostki]
· 2 BARDZO DUŻE LUB 4 MAŁE PORY [ tylko biała część]
· OK. 15 DAG SZYNKI
· OK. 10 DAG ŻÓŁTEGO SERA [ np. goudy]
· 1 CEBULĘ
· 1 ZĄBEK CZOSNKU
· 3 -4 ŁYŻKI OLIWY
· 2 CZUBATE ŁYZKI MUSZTARDY [ Sarepskiej lub delikatesowej]
SPRZĘT KUCHENNY:
· DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
· PATELNIĘ TYPU WOK
· PATELNIĘ
· CHOCHELKĘ
· ŁYŻKĘ
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 20 min.
· GOTOWANIE: 20-25 min.
· OCZEKIWANIE: 5 min.
LICZBA PORCJI: 4
RODZAJ POTRAWY: risotto
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
CEBULĘ I CZOSNEK DROBNO POKRÓJ.
NA PATELNI TYPU WOK ROZGRZEJ 3 ŁYŻKI OLIWY.
PODSMAŻ CEBULĘ I CZOSNEK PRZEZ 1-2 MIN. NASTĘPNIE WSYP RYZ. PODSMAŻAJ 1-2 MINUTY, MIESZAJ BY OLIWA POKRYŁA ZIARENKA RYŻU.
DO SMAŻĄCEGO SIĘ RYŻU Z CEBULĄ I CZOSNKIEM WLEJ CHOCHELKĘ BULIONU. POCZEKAJ AŻ RYŻ WCHŁONIE CAŁY PŁYN I PONOWNIE WLEJ CHOCHELKĘ. CZYNNOŚĆ POWTARZAJ AŻ DO SKOŃCZENIA SIĘ BULIONU.
PAMIĘTAJ O CZĘSTYM MIESZANIU, GDYŻ RYŻ ŁATWO SIĘ PRZYPALA.
POR POKRÓJ W TALARKI I PODSMAŻ DO MIĘKKOŚCI NA OLIWIE.
SZYNKĘ I SER POKRÓJ. DODAJ DO RYŻU. WYMIESZAJ.
DODAJ MUSZTARDĘ. PONOWNIE WYMIESZAJ.
ODSTAW NA 5 MIN, BY SER SIĘ ROZPUŚCIŁ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz