7 lutego 2011

RISOTTO Z PORĄ I SZYNKĄ



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·              200 G RYŻU
·         1 L BULIONU [ może być z kostki]
·         2 BARDZO DUŻE LUB 4 MAŁE PORY [ tylko biała część]
·         OK. 15 DAG SZYNKI
·         OK. 10 DAG ŻÓŁTEGO SERA [ np. goudy]
·         1 CEBULĘ
·         1 ZĄBEK CZOSNKU
·         3 -4 ŁYŻKI OLIWY
·         2 CZUBATE ŁYZKI MUSZTARDY [ Sarepskiej lub delikatesowej]

SPRZĘT KUCHENNY:

·         DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
·         PATELNIĘ TYPU WOK
·         PATELNIĘ
·         CHOCHELKĘ
·         ŁYŻKĘ

CZAS:

·              PRZYGOTOWANIE: OK. 20 min.
·         GOTOWANIE: 20-25 min.
·         OCZEKIWANIE: 5 min.

LICZBA PORCJI: 4

RODZAJ POTRAWY:  risotto

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 CEBULĘ I CZOSNEK DROBNO POKRÓJ. 
NA PATELNI TYPU WOK ROZGRZEJ 3 ŁYŻKI OLIWY. 
PODSMAŻ CEBULĘ I CZOSNEK PRZEZ 1-2 MIN. NASTĘPNIE WSYP RYZ. PODSMAŻAJ 1-2 MINUTY, MIESZAJ BY OLIWA POKRYŁA ZIARENKA RYŻU.  



 DO SMAŻĄCEGO SIĘ RYŻU Z CEBULĄ I CZOSNKIEM WLEJ CHOCHELKĘ BULIONU. POCZEKAJ AŻ RYŻ WCHŁONIE CAŁY PŁYN I PONOWNIE WLEJ CHOCHELKĘ. CZYNNOŚĆ POWTARZAJ AŻ DO SKOŃCZENIA SIĘ BULIONU. 
PAMIĘTAJ O CZĘSTYM MIESZANIU, GDYŻ RYŻ ŁATWO SIĘ PRZYPALA.


 POR POKRÓJ W TALARKI I PODSMAŻ DO MIĘKKOŚCI NA OLIWIE. 





 
DODAJ DO RYŻU I WYMIESZAJ.







 SZYNKĘ I SER POKRÓJ. DODAJ DO RYŻU. WYMIESZAJ.
DODAJ MUSZTARDĘ. PONOWNIE WYMIESZAJ. 
ODSTAW NA 5 MIN, BY SER SIĘ ROZPUŚCIŁ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz