POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 4-5 JABŁEK [słodkich]
· PO GARŚCI: MIGDAŁÓW, RODZYNEK, SUSZONYCH ŚLIWEK [ obojętnie damska czy męska garść]
· CUKIER WANILIOWY
· OK. 50 ML WIŚNIÓWKI
· OK. 50 ML WRZĄTKU
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
· 3-4 KROPLE AROMATU DO CIASTA : ZAPACH POMARAŃCZOWY
· 5 CZUBATYCH ŁYŻEK MASŁA
· ½ SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI [ szklanka o pojemności 250 ml]
· 300 G PŁATKÓW OWSIANYCH
· ½ SZKLANKI CUKRU [ szklanka o pojemności 250 ml]
· 4 CZUBATE ŁYŻKI IMBIRU
SPRZĘT KUCHENNY:
· MISKA
· 2 MISECZKI
· ŁYŻKA
· NÓŻ I DESKA DO KROJENIA
· RONDELEK
· NACZYNIE DO ZAPIEKANIA [ min. 2,5 l]
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 20 min.
· GOTOWANIE: 5 min.
· PIECZENIE: 20-25 min.
LICZBA PORCJI: 6
RODZAJ POTRAWY: deser owocowy na ciepło
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
CUKRY, PROSZEK, MĄKĘ, PŁATKI I ZAPACH WYMIESZAJ W MISCE.
RODZYNKI ZALEJ WIŚNIÓWKĄ.
MIGDAŁY SPARZ, OBIERZ I POSIEKAJ.
ŚLIWKI DROBNO POKRÓJ.
JABŁKA OBIERZ, POKRÓJ W CIENIUTKIE PLASTERKI, WYMIESZAJ Z IMBIREM I WŁÓŻ DO NACZYNIA DO ZAPIEKANIA.
W RONDELKU ROZPUŚĆ MASŁO.
DO WYMIESZANYCH MĄKI I CUKRÓW DODAJ BAKALIE [ RODZYNKI RAZEM Z WIŚNIÓWKĄ], MASŁO I WYMIESZAJ.
UZYSKANĄ MASĘ WYŁÓŻ NA JABŁKA. WYRÓWNAJ POWIERZCHNIĘ I WSTAW DO PIEKARNIKA. PIECZ W TEMP. 180 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM] OKOŁO 20 MIN.
CAŁOŚĆ JEST GOTOWA, GDY WIERZ ŁADNIE SIĘ PODPIECZE.
Ja uwielbiam jabłka zapiekane z ryżem :) Właśnie...będę musiała zrobić na dniach jak dziecię me mi pozwoli ;)
OdpowiedzUsuń