POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 400 G PŁATKÓW JĘCZMIENNYCH
· 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI
· 3 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU
· 1 CZUBATA ŁYŻKĘ CUKRU TRZCINOWEGO [ jasnego]
· 1 CUKIER WANILIOWY
· 250 G MARGARYNY
· 1 TABLICZKĘ GORZKIEJ CZEKOLADY
· 2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
· 5 ML ZAPACHU WANILIOWEGO
· 3 JAJKA
SPRZĘT KUCHENNY:
· DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
· RONDELEK
· ŁYŻKA
· MISKA
· BLACHA DO PIECZENIA
DODATKOWO:
· PAPIER DO PIECZENIA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
· GOTOWANIE: 5 min.
· PIECZENIE: OK.25 min.
LICZBA PORCJI: 18 sztuk
RODZAJ POTRAWY: ciasteczka
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
ROZPUŚĆ MARGARYNĘ.
DODAJ WSZYSTKIE CUKRY, KAKAO, POŁAMANĄ NA KAWAŁKI CZEKOLADĘ I ZAPACH. MIESZAJ TAK DŁUGO, AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ.
DO MISKI WSYP PŁATKI. WLEJ MASĘ CZEKOLADOWĄ I STARANNIE WYMIESZAJ.
DODAJ JAJKA I PONOWNIE WYMIESZAJ.
DOSYP MĄKĘ I WYMIESZAJ.
CIASTO POWINNO BYĆ NA TYLE GĘSTE, BY MOŻNA JE BYŁO NAKŁADAĆ ŁYŻKĄ. JEŚLI JEST ZA RZADKIE DOSYP WIĘCEJ MĄKI.
BLACHĘ WYŁÓŻ PERGAMINEM.
NAKŁADAJ ŁYŻKĄ PORCJE CIASTA LEKKO JE PRZYKLEPUJĄC.
NAKŁADAJ ŁYŻKĄ PORCJE CIASTA LEKKO JE PRZYKLEPUJĄC.
PIECZ W PIEKARNIKU, W TEMP. 160 STOPNI [ z termoobiegiem] OK. 25 MIN.
hmmm... czekolada.... :)
OdpowiedzUsuńAż chyba spróbuje zrobic, ciekawe ile poźniej kuchnie będe musiał wietrzyć :D