9 lutego 2011

CIASTECZKA BARDZO CZEKOLADOWE



POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
·             400 G PŁATKÓW JĘCZMIENNYCH
·         2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI
·         3 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU
·         1 CZUBATA ŁYŻKĘ CUKRU TRZCINOWEGO [ jasnego]
·         1 CUKIER WANILIOWY
·         250 G MARGARYNY
·         1 TABLICZKĘ GORZKIEJ CZEKOLADY
·         2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
·         5 ML ZAPACHU WANILIOWEGO
·         3 JAJKA 

SPRZĘT KUCHENNY:

·         DESKA DO KROJENIA I NÓŻ
·         RONDELEK
·         ŁYŻKA
·         MISKA
·         BLACHA DO PIECZENIA

DODATKOWO:

·         PAPIER DO PIECZENIA

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 10 min.
·         GOTOWANIE: 5 min.
·         PIECZENIE: OK.25 min.

LICZBA PORCJI: 18 sztuk

RODZAJ POTRAWY: ciasteczka

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 ROZPUŚĆ MARGARYNĘ.
DODAJ WSZYSTKIE CUKRY, KAKAO, POŁAMANĄ NA KAWAŁKI CZEKOLADĘ I ZAPACH. MIESZAJ TAK DŁUGO, AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ.





DO MISKI WSYP PŁATKI. WLEJ MASĘ CZEKOLADOWĄ I STARANNIE WYMIESZAJ.






DODAJ JAJKA I PONOWNIE WYMIESZAJ.







DOSYP MĄKĘ I WYMIESZAJ. 
CIASTO POWINNO BYĆ NA TYLE GĘSTE, BY MOŻNA JE BYŁO NAKŁADAĆ ŁYŻKĄ. JEŚLI JEST ZA RZADKIE DOSYP WIĘCEJ MĄKI.




BLACHĘ WYŁÓŻ PERGAMINEM.
NAKŁADAJ ŁYŻKĄ PORCJE CIASTA LEKKO JE PRZYKLEPUJĄC. 
PIECZ W PIEKARNIKU, W TEMP. 160 STOPNI [  z termoobiegiem] OK. 25 MIN.

1 komentarz:

  1. hmmm... czekolada.... :)
    Aż chyba spróbuje zrobic, ciekawe ile poźniej kuchnie będe musiał wietrzyć :D

    OdpowiedzUsuń