28 stycznia 2011

LEŚNE RACUCHY - potrawy z grzybów


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:
·    2 SZKLANKI DROBNYCH LUB DROBNO POSIEKANYCH KUREK [ o pojemności250 ml]
·     ½ PACZKI DROŻDŻY [ 50 g]
·    1 JAJKO
·    3 ZĄBKI CZOSNKU [ przeciśniętego przez praskę]
·    0,5 L MLEKA
·    30 DAG MĄKI PSZENNEJ
·   100 ML WODY PRZEGOTOWANEJ [ opcjonalnie]
·         1 CZUBATA ŁYŻKA MAJERANKU
·         OLEJ DO SMAŻENIA
·         SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

SPRZĘT KUCHENNY:

·             NÓŻ
·         DESKA DO KROJENIA
·         MĄTEWKA
·         RONDELEK
·         MISKA
·         ŁYŻKA DO NAKŁADANIA CIASTA

CZAS:

·              PRZYGOTOWANIE: ok. 5 min
·         OCZEKIWANIE: 30 min.
·         SMAŻENIE: 15-20 min.

LICZBA PORCJI: 4

RODZAJ POTRAWY:  placki

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 

W RONDELKU PODGRZEJ MLEKO. DODAJ ROZKRUSZONE DROŻDŻE I STARANNIE WYMIESZAJ. PRZYKRYJ ŚCIERECZKĄ, ODSTAW W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA
KURKI OCZYŚĆ I JEŚLI SĄ DUŻE, POKRÓJ NA MAŁE KAWAŁKI.





 
 DO WYROŚNIĘTYCH DROŻDŻY DODAJ KOLEJNO: MĄKĘ, CZOSNEK, MAJERANEK, JAJKO. JEŚLI CISTO JEST ZBYT GĘSTE DOLEJ WODY I PONOWNIE WYMIESZAJ.  NA KOŃCU DODAJ GRZYBY. PONOWNIE, DELIKATNIE WYMIESZAJ.



 
 NA PATELNI ROZGRZEJ OLEJ. KIEDY OSIĄGNIE TEMP. DO SMAŻENIA, ZMNIEJSZ PŁOMIEŃ [ PLACKI NIE BĘDĄ SIĘ TAK ŁATWO PRZYPALAĆ]. NAKŁADAJ PORCJE CIASTA I SMAŻ NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz