PRODUKTY:
· 2 SZKLANKI DROBNYCH LUB DROBNO POSIEKANYCH KUREK [ o pojemności250 ml]
· ½ PACZKI DROŻDŻY [ 50 g]
· 1 JAJKO
· 3 ZĄBKI CZOSNKU [ przeciśniętego przez praskę]
· 0,5 L MLEKA
· 30 DAG MĄKI PSZENNEJ
· 100 ML WODY PRZEGOTOWANEJ [ opcjonalnie]
· 1 CZUBATA ŁYŻKA MAJERANKU
· OLEJ DO SMAŻENIA
· SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
SPRZĘT KUCHENNY:
· NÓŻ
· DESKA DO KROJENIA
· MĄTEWKA
· RONDELEK
· MISKA
· ŁYŻKA DO NAKŁADANIA CIASTA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: ok. 5 min
· OCZEKIWANIE: 30 min.
· SMAŻENIE: 15-20 min.
LICZBA PORCJI: 4
RODZAJ POTRAWY: placki
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
W RONDELKU PODGRZEJ MLEKO. DODAJ ROZKRUSZONE DROŻDŻE I STARANNIE WYMIESZAJ. PRZYKRYJ ŚCIERECZKĄ, ODSTAW W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA
KURKI OCZYŚĆ I JEŚLI SĄ DUŻE, POKRÓJ NA MAŁE KAWAŁKI.
DO WYROŚNIĘTYCH DROŻDŻY DODAJ KOLEJNO: MĄKĘ, CZOSNEK, MAJERANEK, JAJKO. JEŚLI CISTO JEST ZBYT GĘSTE DOLEJ WODY I PONOWNIE WYMIESZAJ. NA KOŃCU DODAJ GRZYBY. PONOWNIE, DELIKATNIE WYMIESZAJ.
NA PATELNI ROZGRZEJ OLEJ. KIEDY OSIĄGNIE TEMP. DO SMAŻENIA, ZMNIEJSZ PŁOMIEŃ [ PLACKI NIE BĘDĄ SIĘ TAK ŁATWO PRZYPALAĆ]. NAKŁADAJ PORCJE CIASTA I SMAŻ NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz