· 0,5 KG CEBULI
· 150 ML ŚMIETANY
· 6 ŁYŻEK OLIWY
· 1 JAJKO
· 6 ŁYŻEK MLEKA
· 6 ŁYŻEK MASŁA
· 30 DAG MĄKI PSZENNEJ [ opcjonalnie z 1 łyżeczką proszku do pieczenia]
· 1 CZUBATA ŁYŻKA TYMIANKU
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PIEPRZU CAYEŃSKIEGO
SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
SPRZĘT KUCHENNY:
· NÓŻ
· DESKA DO KROJENIA
· TRZY MISKI
· WIDELEC
· FORMA DO PIECZENIA O ŚREDNICY 23 CM
· PATELNIA TYPU WOK
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: ok. 15 min
· SMAŻENIE: 10 min.
· PIECZENIE: 25-30 min.
LICZBA PORCJI: 5
RODZAJ POTRAWY: pikantny placek/tarty
KUCHNIA: kuchnia amerykańska
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Z MLEKA, MASŁA, MĄKI I PIEPRZU CAYEŃSKIEGO ZAGNIEĆ SZYBKO CIASTO. [ MOŻESZ DODAĆ ŁYŻECZKĘ PROSZKU DO PIECZENIA, WTEDY CIASTO BARDZIEJ WYROŚNIE]. WYŁÓŻ NIM FORMĘ DO PIECZENIA. PO NAKŁUWAJ WIDELCEM. [ NA CZAS SMAŻENIA CEBULI WSTAW DO LODÓWKI].
CEBULĘ POKRÓJ W PLASTERKI PODDUŚ NA OLIWIE Z POZOSTAŁYMI PRZYPRAWAMI, UWAŻAJĄCY BY SIĘ NIE PRZYPALIŁA.
JAJKO ROZTRZEP WIDELCEM, DODAJ ŚMIETANĘ I DOKŁADNIE WYMIESZAJ.
NA CIASTO WYŁÓŻ CEBULĘ Z ZIOŁAMI, ZALEJ MASĄ ŚMIETANOWO JAJECZNĄ.
WSTAW DO PIEKARNIKA NASTAWIONEGO NA 250 STOPNI I PIECZ OKOŁO 25 MIN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz