27 stycznia 2011

PLACEK CEBULOWY NA PIKANTNYM CIEŚCIE - kuchnia amerykańska

 

POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·            0,5 KG CEBULI
·         150 ML ŚMIETANY
·         6 ŁYŻEK OLIWY
·         1 JAJKO
·         6 ŁYŻEK  MLEKA
·         6 ŁYŻEK MASŁA
·         30 DAG MĄKI PSZENNEJ [ opcjonalnie z 1 łyżeczką proszku do pieczenia]
·         1 CZUBATA ŁYŻKA TYMIANKU
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA PIEPRZU CAYEŃSKIEGO
          SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

SPRZĘT KUCHENNY:

·              NÓŻ
·         DESKA DO KROJENIA
·         TRZY MISKI
·         WIDELEC
·         FORMA DO PIECZENIA O ŚREDNICY 23 CM
·         PATELNIA TYPU WOK

CZAS:

·              PRZYGOTOWANIE: ok. 15 min
·         SMAŻENIE: 10 min.
·         PIECZENIE: 25-30 min.

LICZBA PORCJI: 5

RODZAJ POTRAWY: pikantny placek/tarty

KUCHNIA:  kuchnia amerykańska

ETAPY PRZYGOTOWANIA:


Z MLEKA, MASŁA, MĄKI I PIEPRZU CAYEŃSKIEGO ZAGNIEĆ SZYBKO CIASTO. [ MOŻESZ DODAĆ ŁYŻECZKĘ PROSZKU DO PIECZENIA, WTEDY CIASTO BARDZIEJ WYROŚNIE]. WYŁÓŻ NIM FORMĘ DO PIECZENIA. PO NAKŁUWAJ WIDELCEM. [ NA CZAS SMAŻENIA CEBULI WSTAW DO LODÓWKI].
CEBULĘ POKRÓJ W PLASTERKI PODDUŚ NA OLIWIE Z POZOSTAŁYMI PRZYPRAWAMI, UWAŻAJĄCY BY SIĘ NIE PRZYPALIŁA. 
JAJKO ROZTRZEP WIDELCEM, DODAJ ŚMIETANĘ I DOKŁADNIE WYMIESZAJ.
NA CIASTO WYŁÓŻ CEBULĘ Z ZIOŁAMI, ZALEJ MASĄ ŚMIETANOWO JAJECZNĄ. 
WSTAW DO PIEKARNIKA NASTAWIONEGO NA 250 STOPNI I PIECZ OKOŁO 25 MIN.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz