29 stycznia 2011

ZUPA MARCHEWKOWA - kuchnia Czupura

 

POTRZEBUJESZ:


PRODUKTY:

·         1 MARCHEWKA
·         1 MAŁY ZIEMNIAK
·         2 ŁYŻKI OLIWY
·         OK.100 ML WODY
·         2 MIARKI KLEIKU RYŻOWEGO [ miarka taka, jaka dodawana jest do mleka dla dzieci]





      SPRZĘT KUCHENNY:

·           MISECZKA
·         RONDELEK
·         ŁYŻKA DO MIESZANIA
·         NÓŻ
·         DESKA DO KROJENIA
·         BLENDER

CZAS:

·            PRZYGOTOWANIE: OK. 5 min
·         GOTOWANIE: OK. 15-20 min.
·         MIKSOWANIE: OK. 5 min.

LICZBA PORCJI: 1

RODZAJ POTRAWY: porcja obiadowa [ ZUPA] po 4 miesiącu życia

KUCHNIA:  dziecięca

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

WARZYWA OBIERZ I POKRÓJ. WŁÓŻ DO RONDELKA.  WLEJ TYLE WODY BY PODCZAS GOTOWANIA NIE PRZYPALIĆ WARZYW.  KIEDY BĘDĄ MIĘKKIE, WLEJ OLIWĘ I GOTUJ JESZCZE 2 MIN.




UGOTOWANE WARZYWA ZMIKSUJ WRAZ Z WODĄ









 DODAJ KLEIK I PONOWNIE ZAGOTUJ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC, BY NIE PRZYPALIĆ.







UWAGI DODATKOWE:
  • ILOŚĆ WODY JEST ORIENTACYJNA. JA DOLEWAM JĄ NA POSZCZEGÓLNYCH ETAPACH W MIARĘ POTRZEBY.
  • ZAMIAST KLEIKU MOŻNA DODAĆ ŁYŻECZKĘ KASZY MANNY. [ JA TAK ZAGĘSZCZAŁAM POTRAWY CZUPURA PO SKOŃCZENIU PRZEZ NIEGO 4 MIESIĄCA ŻYCIA].




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz