PRODUKTY:
· 1 MARCHEWKA
· 1 MAŁY ZIEMNIAK
· 2 ŁYŻKI OLIWY
· OK.100 ML WODY
· 2 MIARKI KLEIKU RYŻOWEGO [ miarka taka, jaka dodawana jest do mleka dla dzieci]
SPRZĘT KUCHENNY:
· MISECZKA
· RONDELEK
· ŁYŻKA DO MIESZANIA
· NÓŻ
· DESKA DO KROJENIA
· BLENDER
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 5 min
· GOTOWANIE: OK. 15-20 min.
· MIKSOWANIE: OK. 5 min.
LICZBA PORCJI: 1
RODZAJ POTRAWY: porcja obiadowa [ ZUPA] po 4 miesiącu życia
KUCHNIA: dziecięca
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
WARZYWA OBIERZ I POKRÓJ. WŁÓŻ DO RONDELKA. WLEJ TYLE WODY BY PODCZAS GOTOWANIA NIE PRZYPALIĆ WARZYW. KIEDY BĘDĄ MIĘKKIE, WLEJ OLIWĘ I GOTUJ JESZCZE 2 MIN.
UGOTOWANE WARZYWA ZMIKSUJ WRAZ Z WODĄ
DODAJ KLEIK I PONOWNIE ZAGOTUJ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC, BY NIE PRZYPALIĆ.
UWAGI DODATKOWE:
- ILOŚĆ WODY JEST ORIENTACYJNA. JA DOLEWAM JĄ NA POSZCZEGÓLNYCH ETAPACH W MIARĘ POTRZEBY.
- ZAMIAST KLEIKU MOŻNA DODAĆ ŁYŻECZKĘ KASZY MANNY. [ JA TAK ZAGĘSZCZAŁAM POTRAWY CZUPURA PO SKOŃCZENIU PRZEZ NIEGO 4 MIESIĄCA ŻYCIA].
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz