POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 0,5 KG MĄKI PSZENNEJ
· 1/8 KOSTKI MASŁA [ o gramaturze 250 dag]
· 2 ŻÓŁTKA
· 1 SZKLANKA CUKRU [ o pojemności 250 ml]
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA OD HERBATY SODY
· 3 ŁYŻKI ŚMIETANY 30%
· 3 CZUBATE ŁYŻKI MIODU
NA KREM:
· 0,5 L MLEKA
· 4-5 CZUBATYCH ŁYŻEK KASZY MANNY
· 1 KOSTKA MASŁA ROŚLINNEGO [ 250 dag]
· 2 ŻÓŁTKA
· 1 SZKLANKA CUKRU [ o pojemności 250 ml]
· 1 CUKIER WANILIOWY
· 4-5 KROPLI ZAPACHU DO CIAST - CYTRYNOWEGO
SPRZĘT KUCHENNY:
· DWIE MISKI
· MĄTEWKĘ
· RONDELEK O POJEMNOŚCI 1 L
· SZKLANKĘ O POJEMNOŚCI 250 ML
· FORMĘ DO CIASTA O ŚREDNICY 23 CM
· ŁYŻKĘ DO MIESZANIA I NAKŁADANIA MASY
· EWENTUALNIE MIKSER
DODATKOWO:
· FOLIA ALUMINIOWA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: ok. 15 min. Ciasto + ok. 20 min. krem
· OCZEKIWANIE: 12 h [ w tym studzenie ciasta, studzenie kaszy]
· PIECZENIE: ok. 45 min.
· GOTOWANIE: ok. 15 min.
LICZBA PORCJI: 12
RODZAJ POTRAWY: ciasta
KUCHNIA: przepisy domowe
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
PIEKARNIK NASTAW NA 180 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM] DO NAGRZANIA.
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ZAGNIEĆ CIASTO.
FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM. WYŁÓŻ CIASTO. WSTAW DO PIEKARNIKA I PIECZ NA ZŁOTOBRĄZOWY KOLOR.
W CZASIE GDY CIASTO SIĘ PIECZE ZAGOTUJ MLEKO, WSYP KASZĘ MANNĘ I STARANNIE MIESZAJĄC UGOTUJ. POZOSTAW DO PRZESTYGNIĘCIA.
W CZASIE, GDY UPIECZONE CIASTO STYGNIE [ POWINNO BYĆ JEDYNIE LEKKO PRZESTUDZONE, TAK BY MOŻNA JE BYŁO PRZEKROIĆ].
DO UGOTOWANEJ I PRZESTUDZONEJ KASZY DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU I STARANNIE UTRZYJ NA JEDNOLITĄ MASĘ.
PRZESTUDZONE CIASTO PRZEKRÓJ WZDŁUŻ. NA SPODNIĄ CZĘŚĆ NAŁÓŻ KREM. PRZYKRYJ DRUGIM KRĄŻKIEM CIASTA.
ZAWIŃ W FOLIĘ ALUMINIOWA I POZOSTAW NA KILKA GODZIN, BY KREM ZMIĘKCZYŁ CIASTO.
UWAGI DODATKOWE:
- ZARÓWNO PRZEKROJENIE CIASTA, JAK I NAŁOŻENIE KREMU, POWINNO SIĘ ODBYWAĆ, GDY JEST ONO JESZCZE LETNIE. KIEDY WYSTYGNIE UZYSKA TWARDOŚĆ KAMIENIA, JAK KAŻDE CIASTO NA MIODZIE.
- CIASTO NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ
Ehhh... same przepisy... czy na tym blogu bedzie jeszcze cos ciekawego...
OdpowiedzUsuńw maire skromnych możliwości postaram się poprawic. wiem ze ostatnio tylko obiecuję. na swoje usprawiedliwienie mam ząbkowanie czupura. dla jasności - wpis o przepisie to jakies 10 min. każdy inny około godziny. a emana i czupura i tak karmię wiec siłą rozpędu
OdpowiedzUsuń