23 stycznia 2011

CIASTO MEGI - przepisy, które dostałam



POTRZEBUJESZ:


PRODUKTY:

·         0,5 KG MĄKI PSZENNEJ
·         1/8 KOSTKI MASŁA [ o gramaturze 250 dag]
·         2 ŻÓŁTKA
·         1 SZKLANKA CUKRU [ o pojemności 250 ml]
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA OD HERBATY SODY
·         3 ŁYŻKI ŚMIETANY 30%
·         3 CZUBATE ŁYŻKI MIODU

NA KREM:

·         0,5 L MLEKA
·         4-5 CZUBATYCH ŁYŻEK KASZY MANNY
·         1 KOSTKA MASŁA ROŚLINNEGO [ 250 dag]
·         2 ŻÓŁTKA
·         1 SZKLANKA CUKRU [ o pojemności 250 ml]
·         1 CUKIER WANILIOWY
·         4-5 KROPLI ZAPACHU DO CIAST - CYTRYNOWEGO

SPRZĘT KUCHENNY:

·             DWIE MISKI
·         MĄTEWKĘ
·         RONDELEK O POJEMNOŚCI 1 L
·         SZKLANKĘ O POJEMNOŚCI 250 ML
·         FORMĘ DO CIASTA O ŚREDNICY 23 CM
·         ŁYŻKĘ DO MIESZANIA I NAKŁADANIA MASY
·         EWENTUALNIE MIKSER

DODATKOWO:

·         FOLIA ALUMINIOWA

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: ok. 15 min. Ciasto + ok. 20 min. krem
·         OCZEKIWANIE: 12 h [ w tym studzenie ciasta, studzenie kaszy]
·         PIECZENIE: ok. 45 min.
·         GOTOWANIE: ok. 15 min.

LICZBA PORCJI: 12

RODZAJ POTRAWY: ciasta

KUCHNIA:  przepisy domowe

 ETAPY PRZYGOTOWANIA:

PIEKARNIK NASTAW NA 180 STOPNI [ Z TERMOOBIEGIEM] DO NAGRZANIA.
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ZAGNIEĆ CIASTO.





 FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM. WYŁÓŻ CIASTO. WSTAW DO PIEKARNIKA I PIECZ NA ZŁOTOBRĄZOWY KOLOR.
 W CZASIE GDY CIASTO SIĘ PIECZE ZAGOTUJ MLEKO, WSYP KASZĘ MANNĘ I STARANNIE MIESZAJĄC UGOTUJ. POZOSTAW DO PRZESTYGNIĘCIA.

 
 W CZASIE, GDY UPIECZONE CIASTO STYGNIE [ POWINNO BYĆ JEDYNIE LEKKO PRZESTUDZONE, TAK BY MOŻNA JE BYŁO PRZEKROIĆ]. 
DO UGOTOWANEJ  I PRZESTUDZONEJ KASZY DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU I STARANNIE UTRZYJ NA JEDNOLITĄ MASĘ.

 
 PRZESTUDZONE CIASTO PRZEKRÓJ WZDŁUŻ. NA SPODNIĄ CZĘŚĆ NAŁÓŻ KREM. PRZYKRYJ DRUGIM KRĄŻKIEM CIASTA. 
ZAWIŃ W FOLIĘ ALUMINIOWA I POZOSTAW NA KILKA GODZIN, BY KREM ZMIĘKCZYŁ CIASTO. 




UWAGI DODATKOWE: 
  • ZARÓWNO PRZEKROJENIE CIASTA, JAK I NAŁOŻENIE KREMU, POWINNO SIĘ ODBYWAĆ, GDY JEST ONO JESZCZE LETNIE. KIEDY WYSTYGNIE UZYSKA TWARDOŚĆ KAMIENIA, JAK KAŻDE CIASTO NA MIODZIE.
  • CIASTO NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ

2 komentarze:

  1. Ehhh... same przepisy... czy na tym blogu bedzie jeszcze cos ciekawego...

    OdpowiedzUsuń
  2. w maire skromnych możliwości postaram się poprawic. wiem ze ostatnio tylko obiecuję. na swoje usprawiedliwienie mam ząbkowanie czupura. dla jasności - wpis o przepisie to jakies 10 min. każdy inny około godziny. a emana i czupura i tak karmię wiec siłą rozpędu

    OdpowiedzUsuń