POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 0,5 KG CEBULI [poszczególne cebule powinny być duże. Wyjdzie ok. 3-4 cebule]
· 0,5 KG MĄKI PSZENNEJ
· 0,5 L PIWA
· 0,5 L OLEJU [ do smażenia]
· 1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ OD HERBATY SOLI
SPRZĘT KUCHENNY:
· DESKA DO KROJENIA
· DWIE MISKI
· OSTRY NÓŻ
· PATELNIĘ TYPU WOK LUB GARNEK
· MĄTEWKĘ
· ŁYŻKĘ CEDZAKOWĄ LUB PAŁECZKI
· SZKLANKĘ O POJEMNOŚCI 250 ML
DODATKOWO:
· PAPIEROWE RĘCZNIKI
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: ok. 10 min.
· OCZEKIWANIE: 3 h
· SMAŻENIE: ok. 20 min.
LICZBA PORCJI: 7-8
RODZAJ POTRAWY: przekąska
KUCHNIA: amerykańska
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
MĄKĘ, PIWO I SÓL ROZETRZYJ NA GŁADKĄ MASĘ. PRZYKRYJ I ODSTAW NA TRZY GODZINY W SPOKOJNE MIEJSCE.
CIASTO POWINNO BYĆ GĘSTE I PRZYPOMINAĆ KONSYSTENCJĄ ŚMIETANĘ.
W CZASIE, GDY CIASTO DOJRZEWA, POKRÓJ CEBULE NA PLASTRY O SZEROKOŚCI 0,5 CM. KAŻDY PLASTER ROZDZIEL NA OSOBNE PIERŚCIONKI.
NA PATELNI ROZGRZEJ OLEJ. KAŻDY PIERŚCIEŃ CEBULI ZANURZAJ W CIEŚCIE I SMAŻ NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON. PO USMAŻENIU ODSĄCZ NA RĘCZNIKU PAPIEROWYM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz