25 stycznia 2011

CEBULOWE PIERŚCIONKI - kuchnia amerykańska


POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·         0,5 KG CEBULI [poszczególne cebule powinny być duże. Wyjdzie ok. 3-4 cebule]
·         0,5 KG MĄKI PSZENNEJ
·         0,5 L PIWA
·         0,5 L OLEJU [ do smażenia]
·         1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ OD HERBATY SOLI



SPRZĘT KUCHENNY:

·         DESKA DO KROJENIA
·         DWIE MISKI
·         OSTRY NÓŻ
·         PATELNIĘ TYPU WOK LUB GARNEK
·         MĄTEWKĘ
·         ŁYŻKĘ CEDZAKOWĄ LUB PAŁECZKI
·         SZKLANKĘ O POJEMNOŚCI 250 ML

DODATKOWO:

·         PAPIEROWE RĘCZNIKI

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: ok. 10 min.
·       OCZEKIWANIE: 3 h
·       SMAŻENIE: ok. 20 min.

LICZBA PORCJI: 7-8

RODZAJ POTRAWY: przekąska

KUCHNIA: amerykańska

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 

 MĄKĘ, PIWO I SÓL ROZETRZYJ NA GŁADKĄ MASĘ. PRZYKRYJ I ODSTAW NA TRZY GODZINY W SPOKOJNE MIEJSCE.
CIASTO POWINNO BYĆ GĘSTE I PRZYPOMINAĆ KONSYSTENCJĄ ŚMIETANĘ. 
W CZASIE, GDY CIASTO DOJRZEWA, POKRÓJ CEBULE NA PLASTRY O SZEROKOŚCI 0,5 CM. KAŻDY PLASTER ROZDZIEL NA OSOBNE PIERŚCIONKI. 

 NA PATELNI ROZGRZEJ OLEJ. KAŻDY PIERŚCIEŃ CEBULI ZANURZAJ W CIEŚCIE I SMAŻ NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON. PO USMAŻENIU ODSĄCZ NA RĘCZNIKU PAPIEROWYM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz