26 stycznia 2011

EKSPRESOWA ZUPA Z AVOCADO



POTRZEBUJESZ:

PRODUKTY:

·            DWA DOJRZAŁE AVOCADO
·         SOK Z JEDNEJ CYTRYNY
·         2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE
·         1,5 L WRZĄTKU
·         1 ZĄBEK CZOSNKU [ przeciśnięty przez praskę]
·         150 ML ŚMIETANY 30%
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA OD HERBATY MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA OD HERBATY OSTREJ CZERWONEJ PAPRYKI
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA OD HERBATY OREGANO
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA OD HERBATY PIEPRZU CAYEŃSKIEGO
·         10 DAG ŻÓŁTEGO SERA 

SPRZĘT KUCHENNY:

·         GARNEK O POJEMNOŚCI 2,5 L
·         NÓŻ
·         DESKĘ DO KROJENIA
·         MISKĘ O WYSOKICH ŚCIANKACH
·         BLENDER
·         MAŁE SITKO
·         TARKĘ

CZAS:

·           PRZYGOTOWANIE: ok. 15 min
·         GOTOWANIE: ok. 15 min.

LICZBA PORCJI: 4-5

RODZAJ POTRAWY: zupa
KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 AVOCADO OBIERZ, POKRÓJ NA KAWAŁKI I ZMIKSUJ BLENDEREM. 
ŚMIETANĘ, PRZECEDZONY PRZEZ SITKO SOK Z CYTRYNY I PRZYPRAWY DODAJ DO AVOCADO I STARANNIE WYMIESZAJ. 







 KOSTKI BULIONOWE ROZPUŚĆ WE WRZĄTKU. WLEJ DO GARNKA I USTAW NA ŚREDNIM OGNIU. DODAJ MASĘ ŚMIETANOWO-AVOCADOWĄ. POZWÓL BY ZUPA PONOWNIE SIĘ ZAGOTOWAŁA.
NA TARCE O MAŁYCH OCZKACH ZETRZYJ SER.
PODAWAJ ZUPĘ Z GRZANKAMI, POSYPANĄ ŻÓŁTYM SEREM.












UWAGI DODATKOWE:
POZBAWIONE PESTKI AVOCADO MA TENDENCJĘ DO SZARZENIA. DLATEGO NIGDY NIE UZYSKAMY ZUPY O BARWIE SOCZYSTEJ ZIELENI, TAKĄ JAKĄ CZĘSTO WIDUJE SIĘ NA OBRAZKACH

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz