POTRZEBUJESZ:
· DWA DOJRZAŁE AVOCADO
· SOK Z JEDNEJ CYTRYNY
· 2 KOSTKI BULIONOWE WARZYWNE
· 1,5 L WRZĄTKU
· 1 ZĄBEK CZOSNKU [ przeciśnięty przez praskę]
· 150 ML ŚMIETANY 30%
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA OD HERBATY MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA OD HERBATY OSTREJ CZERWONEJ PAPRYKI
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA OD HERBATY OREGANO
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA OD HERBATY PIEPRZU CAYEŃSKIEGO
· 10 DAG ŻÓŁTEGO SERA
SPRZĘT KUCHENNY:
· GARNEK O POJEMNOŚCI 2,5 L
· NÓŻ
· DESKĘ DO KROJENIA
· MISKĘ O WYSOKICH ŚCIANKACH
· BLENDER
· MAŁE SITKO
· TARKĘ
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: ok. 15 min
· GOTOWANIE: ok. 15 min.
LICZBA PORCJI: 4-5
RODZAJ POTRAWY: zupa
KUCHNIA: moje wariacjeETAPY PRZYGOTOWANIA:
AVOCADO OBIERZ, POKRÓJ NA KAWAŁKI I ZMIKSUJ BLENDEREM.
ŚMIETANĘ, PRZECEDZONY PRZEZ SITKO SOK Z CYTRYNY I PRZYPRAWY DODAJ DO AVOCADO I STARANNIE WYMIESZAJ. KOSTKI BULIONOWE ROZPUŚĆ WE WRZĄTKU. WLEJ DO GARNKA I USTAW NA ŚREDNIM OGNIU. DODAJ MASĘ ŚMIETANOWO-AVOCADOWĄ. POZWÓL BY ZUPA PONOWNIE SIĘ ZAGOTOWAŁA.
NA TARCE O MAŁYCH OCZKACH ZETRZYJ SER.
PODAWAJ ZUPĘ Z GRZANKAMI, POSYPANĄ ŻÓŁTYM SEREM.
UWAGI DODATKOWE:
POZBAWIONE PESTKI AVOCADO MA TENDENCJĘ DO SZARZENIA. DLATEGO NIGDY NIE UZYSKAMY ZUPY O BARWIE SOCZYSTEJ ZIELENI, TAKĄ JAKĄ CZĘSTO WIDUJE SIĘ NA OBRAZKACH
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz