"Dwie tace upadły na podłogę, rozsypując czosnkowe paszteciki, czosnkowe dipy, czosnek nadziewany czosnkiem i maleńkie kostki czosnku na patyczkach wbitych w czosnek.
- Albo mamy tu mnóstwo wampirów, albo coś robimy nie tak - stwierdziła beznamiętnie Agnes.
-Zawsze powtarzam, że czosnku nie można dać za dużo - oświadczyła niania Ogg."
"CARPE JUGULUM" T. PRATCHETT
POTRZEBUJESZ:
PRODUKTY:
· 8 KROMEK PSZENNEGO CHLEBA
· 1,5 GŁÓWKI POLSKIEGO CZOSNKU
· 10 DAG BOCZKU WĘDZONEGO
· 10 DAG ŻÓŁTEGO SERA
· 1,8 L WRZĄTKU
· 2 KOSTKI BULIONOWE O SMAKU WĘDZONEGO BOCZKU
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA TYMIANKU
· 1 CZUBATA ŁYŻECZKA PAPRYKI SŁODKIEJ
· 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PAPRYKI OSTREJ
· OLIWA DO SMAŻENIA
SPRZĘT KUCHENNY:
· NÓŻ I DESKA DO KROJENIA
· GARNEK O POJEMNOŚCI 2 L
· PATELNIA
· ŁYŻKA DO MIESZANIA
· TARKA
CZAS:
· PRZYGOTOWANIE: OK. 10-15 min.
· SMAŻENIE: OK. 20 min.
· GOTOWANIE: OK. 20-25 min.
RODZAJ POTRAWY: zupa
KUCHNIA: moje wariacje
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
WE WRZĄTKU ROZPUŚĆ KOSTKI BULIONOWE
CZOSNEK OBIERZ I DROBNO POKRÓJ. PODSMAŻ NA ŁYŻCE OLIWY, UWAŻAJĄC BY SIĘ NIE PRZYPALIŁ. DODAJ DO BULIONU.
POODCINAJ SKÓRKI Z KROMEK CHLEBA. ŚRODEK PODSMAŻ NA OLIWIE NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON. DODAJ DO BULIONU.
BOCZEK POKRÓJ W KOSTKĘ I PRZESMAŻ. DODAJ WRAZ Z TŁUSZCZEM DO BULIONU.
DODAJ PRZYPRAWY I STARTY NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH ŻÓŁTY SER. CAŁOŚĆ GOTUJ, AŻ DO ROZGOTOWANIA SIĘ CHLEBA.
SKÓRKI POKRÓJ W KOSTKĘ. PODSMAŻ NA OLIWIE. DODAJ DO ZUPY PRZED PODANIEM.
Zupa czosnkowa chyba juz byla :)
OdpowiedzUsuńtak, była. wrzucam przepisy stare w nowej formie, zeby ujednolicić bloga. a nowe przepisy sa już w nowej formie. dzięki czemu za jakiś czas będzie tu ład i harmonia ;P
OdpowiedzUsuńUffff, bo juz myslalam, ze siedzenie w domu na mozg mi sie rzuca :D
OdpowiedzUsuńrzuca rzuca, ale nie aż tak
OdpowiedzUsuńa tak na poważnie, myślę, ze takie ujednolicenie będzie lepsze, niż część tak a część tak przepisów. Z tym, ze trochę to potrwa, bo nie zdawałam sobie sprawy ile tego, póki nie zaczęłam robić