18 lutego 2011

ZUPA CZOSNKOWA

"Dwie tace upadły na podłogę, rozsypując czosnkowe paszteciki, czosnkowe dipy, czosnek nadziewany czosnkiem i maleńkie kostki czosnku na patyczkach wbitych w czosnek.
- Albo mamy tu mnóstwo wampirów, albo coś robimy nie tak - stwierdziła beznamiętnie Agnes.
-Zawsze powtarzam, że czosnku nie można dać za dużo - oświadczyła niania Ogg."
"CARPE JUGULUM" T. PRATCHETT



POTRZEBUJESZ:


            PRODUKTY:

·         8  KROMEK PSZENNEGO CHLEBA
·         1,5 GŁÓWKI POLSKIEGO CZOSNKU
·         10 DAG BOCZKU WĘDZONEGO
·         10 DAG ŻÓŁTEGO SERA
·         1,8 L WRZĄTKU
·         2 KOSTKI BULIONOWE O SMAKU WĘDZONEGO BOCZKU
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA TYMIANKU
·         1 CZUBATA ŁYŻECZKA PAPRYKI SŁODKIEJ
·         1 PŁASKA ŁYŻECZKA PAPRYKI OSTREJ
·         OLIWA DO SMAŻENIA

SPRZĘT KUCHENNY:

·         NÓŻ I DESKA DO KROJENIA
·         GARNEK O POJEMNOŚCI 2 L
·         PATELNIA
·         ŁYŻKA DO MIESZANIA
·         TARKA

CZAS:

·         PRZYGOTOWANIE: OK. 10-15 min.
·         SMAŻENIE: OK. 20 min.
·         GOTOWANIE: OK. 20-25 min.

RODZAJ POTRAWY: zupa

KUCHNIA:  moje wariacje

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 

WE WRZĄTKU ROZPUŚĆ KOSTKI BULIONOWE
CZOSNEK OBIERZ I DROBNO POKRÓJ. PODSMAŻ NA ŁYŻCE OLIWY, UWAŻAJĄC BY SIĘ NIE PRZYPALIŁ. DODAJ DO BULIONU.




 
 POODCINAJ SKÓRKI Z KROMEK CHLEBA. ŚRODEK PODSMAŻ NA OLIWIE NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON. DODAJ DO BULIONU.




 
 BOCZEK POKRÓJ W KOSTKĘ I PRZESMAŻ. DODAJ WRAZ Z TŁUSZCZEM DO BULIONU.






 DODAJ PRZYPRAWY I STARTY NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH ŻÓŁTY SER. CAŁOŚĆ GOTUJ, AŻ DO ROZGOTOWANIA SIĘ CHLEBA.





 SKÓRKI POKRÓJ W KOSTKĘ. PODSMAŻ NA OLIWIE. DODAJ DO ZUPY PRZED PODANIEM.

4 komentarze:

  1. Zupa czosnkowa chyba juz byla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, była. wrzucam przepisy stare w nowej formie, zeby ujednolicić bloga. a nowe przepisy sa już w nowej formie. dzięki czemu za jakiś czas będzie tu ład i harmonia ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uffff, bo juz myslalam, ze siedzenie w domu na mozg mi sie rzuca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. rzuca rzuca, ale nie aż tak
    a tak na poważnie, myślę, ze takie ujednolicenie będzie lepsze, niż część tak a część tak przepisów. Z tym, ze trochę to potrwa, bo nie zdawałam sobie sprawy ile tego, póki nie zaczęłam robić

    OdpowiedzUsuń